Demonstranti u Erevanu blokirali ulice, traže ostavku premijera

Snimci lokalne televizije pokazuju kako demonstranti blokiraju gradski Kijevski most preko rijeke Hrazdan.

Pašinjan se suočio s teškim kritikama otkako je u novembru 2020. pristao na prekid vatre uz posredovanje Rusije kako bi se prekinuo rat koji je trajao šest sedmica između etničkih armenskih i azerbejdžanskih snaga u regiji Nagorno-Karabah (EPA)

Demonstranti koji zahtijevaju ostavku armenskog premijera Nikola Pašinjana blokirali su saobraćajnice u glavnom gradu Erevanu te pozivaju stanovnike na građanski neposluh, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Snimci lokalne televizije pokazuju kako demonstranti blokiraju gradski Kijevski most preko rijeke Hrazdan, uzvikujući “Armenija bez Nikola!”

Saobraćaj na mostu od tada je nastavljen, rekao je Reutersov očevidac.

Borbe u Nagorno-Karabahu

Pašinjan se suočio s teškim kritikama otkako je u novembru 2020. pristao na prekid vatre uz posredovanje Rusije kako bi se prekinuo rat koji je trajao šest sedmica između etničkih armenskih i azerbejdžanskih snaga u regiji Nagorno-Karabah.

Sporazum kojim su zaustavljene najteže borbe u regiji od 1990-ih osigurao je značajnu teritorijalnu dobit za Azerbejdžan u Nagorno-Karabahu te oko njega.

Pašinjan je rekao da je bio prisiljen prihvatiti sporazum, koji je izazvao val protesta, kako bi izbjegao veće ljudske i teritorijalne gubitke.

Izvor: Agencije