Navaljni: Hoće da mi ‘natovare’ još 15 godina zatvora

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, koji se nalazi u zatvoru, potvrdio je da se protiv njega vodi novi krivični postupak i da mu ako bude proglašen krivim, prijeti dodatnih 15 godina zatvora.

Navaljni je u martu osuđen za prevaru i nepoštovanje suda, a prije toga je već dobio kaznu od dvije i po godine (EPA)

Opozicionar i kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, koji se nalazi u zatvoru, potvrdio je u utorak da se protiv njega vodi novi krivični postupak i da mu ako bude proglašen krivim, prijeti dodatnih 15 godina zatvora.

U objavama na društvenim mrežama, Navaljni je rekao da je optužen za stvaranje ekstremističke organizacije i podsticanje mržnje prema vlastima, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Navaljni je u martu osuđen za prevaru i nepoštovanje suda, a prije toga je već dobio kaznu od dvije i po godine.

“Nije prošlo ni osam dana od stupanja na snagu moje devetogodišnje kazne visokog stepena sigurnosti, a danas se ponovo pojavio istražitelj i zvanično me optužio za novo djelo. Ispostavilo se da sam stvorio ekstremističku grupu da bih raspirivao mržnju prema funkcionerima i oligarsima. A kada su me strpali u zatvor usudio sam se da budem nezadovoljan i pozvao sam na skupove. Za to bi trebalo da mi natovare još 15 godina zatvora”, naveo je Navaljni na Twitteru.

Osuda postupaka

Za sada nema potvrde ovih tvrdnji.

Organizacije za ljudska prava i zapadni političari osudili su krivične postupke pokrenute protiv Navaljnog, koji je najistaknutiji protivnik predsjednika Vladimira Putina.

Prema analizi koju je sprovelo više evropskih medicinskih institucija, Navaljni je 2020. godine bio otrovan nervnim agensom tokom kampanje u Sibiru.

Poslije višemjesečnog liječenja u Njemačkoj ruske vlasti su ga po povratku u zemlju početkom 2021. godine uhapsile zbog kršenja uvjetne slobode.

Nakon invazije na Ukrajinu Kremlj je ubrzao svoju decenijama dugu kampanju da uguši i ušutka rusku opoziciju.

Navaljni je javno istupao protiv rata, napadao Putina tokom pojavljivanja pred sudom i nazvao invaziju “glupom” i “izgrađenom na lažima”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada