Sjeverna Koreja: Raste broja slučajeva COVID-19

Prema podacima državnog Štaba za prevenciju vanrednih epidemija, Sjeverna Koreja u posljednja 24 sata zabilježila 100.710 slučajeva groznice.

Strategija prevencije Sjeverne Koreje oslanjala se na potpuno zatvaranje granice od januara 2020. godine (Reuters)

Sjeverna Koreja zabilježila je još jedan rast broja slučajeva groznice za koju se sumnja da je u pitanju COVID-19, najviše u posljednja tri dana, objavili su državni mediji u ponedjeljak, javlja Anadolija.

Korejska novinska agencija objavila je da je prema podacima državnog Štaba za prevenciju vanrednih epidemija, Sjeverna Koreja u posljednja 24 sata zabilježila 100.710 slučajeva groznice, čime je broj slučajeva za koje se sumnja da je u pitanju COVID-19 povećan na više od 3,54 miliona.

Do sada se oporavilo 3,36 miliona pacijenata, dok je od kraja aprila zabilježeno 70 smrtnih slučajeva.

WHO nema podataka o vakcinaciji

Sjeverna Koreja je jedna od rijetkih zemalja koje nisu prijavile nijedan slučaj korona virusa od početka pandemije prije više od dvije godine, do početka maja kada su potvrđeni prvi slučajevi i uveden karantin u cijeloj zemlji.

Strategija prevencije Sjeverne Koreje oslanjala se na potpuno zatvaranje granice od januara 2020. godine.

Svjetska zdravstvena organizacija nema evidenciju o vakcinaciji protiv COVID-19 u zemlji sa 25 miliona stanovnika, a Pjongjang je odbio ponude vakcina iz međunarodne zajednice.

Izvor: Agencije