Rusija optužuje Izrael da podržava ‘neonaciste’ u Ukrajini

Rusko ministarstvo vanjskih poslova sugeriše da komentari šefa izraelske diplomatije velikim dijelom objašnjavaju ‘zašto trenutna izraelska vlada podržava neonacistički režim u Kijevu’.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je također ponovilo tvrdnju Lavorva da jevrejsko porijeklo Zelenskog ne sprječava da Ukrajinom upravljaju neonacisti (Reuters)

Moskva je optužila Izrael da podržava “neonaciste” u Ukrajini, dodatno eskalirajući sukob koji je prvi put izbio kada je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov iznio neosnovanu tvrdnju da Adolf Hitler ima jevrejsko porijeklo, piše Al Jazeera English.

Izrael je u ponedjeljak osudio Lavrova, a ministar vanjskih poslova Yair Lapid rekao je da je njegova tvrdnja – izrečena kada je govorio o ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, koji je Židov – “neoprostiva” laž koja je umanuje užase holokausta.

Kao odgovor, rusko ministarstvo vanjskih poslova je u saopštenju navelo da su Lapidovi komentari “antihistorijski” i sugeriše da oni velikim dijelom objašnjavaju “zašto trenutna izraelska vlada podržava neonacistički režim u Kijevu”.

Zaoštravanje u odnosu Izraela i Rusije

Ministarstvo je također ponovilo tvrdnju Lavorva da jevrejsko porijeklo Zelenskog ne sprječava da Ukrajinom upravljaju neonacisti.

Izrael je izrazio podršku Ukrajini nakon ruske invazije u februaru. Ali oprezan da ne naruši odnose s Rusijom, moćnim posrednikom u susjednoj Siriji, Izrael je u početku izbjegavao direktnu kritiku Moskve i nije uveo formalne sankcije ruskim oligarsima.

Međutim, veze su se zaoštrile posljednjih sedmica, a Lapid je prošlog mjeseca optužio Rusiju da je počinila ratne zločine u Ukrajini.

Izvor: Al Jazeera i agencije