Papa zatražio susret s Putinom u Moskvi zbog Ukrajine

‘Bojim se da u ovom trenutku Putin ne može i ne želi ovaj susret, ali kako možete ne zaustaviti toliko puno okrutnosti’, zapitao se papa Franjo.

Papa kaže i da Kiril, patrijarh Ruske pravoslavne crkve koji je dao punu podršku ratu, 'ne može postati Putinov ministrant' (Reuters)

Papa Franjo zatražio je susret u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi pokušao zaustaviti rat u Ukrajini, ali još nije dobio odgovor, doznaje se iz intervjua pape listu Corriere Della Sera u izdanju od utorka.

Papa je italijanskom listu također rekao da Kiril, patrijarh Ruske pravoslavne crkve koji je dao punu potporu za rat, “ne može postati Putinov ministrant”, prenosi Hina.

Franjo, koji je otišao u posjetu bez presedana ruskoj ambasadi na samom početku rata, je potvrdio da je od najvišeg vatikanskog diplomate zatražio da pošalje poruku Putinu.

U poruci je pisalo, pojasnio je papa Franjo, da je “voljan otići u Moskvu”.

‘Bojim se da Putin ne želi ovaj susret’

“Naravno, neophodno je da to dozvoli čelnik Kremlja. Još uvijek nismo dobili odgovor i još uvijek čekamo”, rekao je papa.

“Bojim se da u ovom trenutku Putin ne može i ne želi ovaj susret. Ali kako možete ne zaustaviti toliko puno okrutnosti”, zapitao se papa Franjo.

Prije intervjua, 85-godišnji papa od početka sukoba 24. februara nije posebno spomenuo Rusiju ili Putina, ali nije ostavio prostora za sumnju koju stranu kritikuje.

U svojim je obraćanjima spominjao neopravdanu agresiju i invaziju te osuđivao zločine protiv civila.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada