Švedska preporučuje i petu dozu vakcine protiv COVID-19

Preporuka se odnosi na osobe koje imaju povećan rizik od ozbiljnog toka COVID-19, uključujući trudnice i starije od 65 godina.

Vakcina je naše najjače oružje u sprečavanju ozbiljnog toka bolesti i smrti, rekla je švedska ministrica (EPA)

Švedska preporučuje i petu dozu vakcine za osobe koje imaju povećan rizik od ozbiljnog toka COVID-19, uključujući trudnice i osobe starije od 65 godina, saopštile su u utorak švedske vlasti, navodeći da “država mora biti spremna za povećanje u broju slučajeva tokom naredne jeseni i zime”.

„Vakcina je naše najjače oružje u sprečavanju ozbiljnog toka bolesti i smrti”, rekla je švedska ministarica za socijalna pitanja Lena Hallengren, naglasivši da pandemija nije gotova, prenio je Tanjug, pozivajući se na AP.

Od 1. septembra, Švedska preporučuje da se još jedna booster doza da osobama starijim od 65 godina i osobama starijim od 18, koje pripadaju rizičnim grupama.

Rizik se povećava uz godine

Švedska Agencija za javno zdravlje navela je da su u rizičnim grupama i trudnice, ljudi sa slabim imunim sistemom i osobe sa srčanim i plućim bolestima.

“Uopšteno, rizik od ozbiljnog toka bolesti je mali za mlađe od 65 godina koji su vakcinisani sa tri doze, ali se rizik povećava uz godine i zavisno od toga da li je osoba u nekoj rizičnoj grupi”, rekla je šefica zdravstvene agencije Karin Tegmark Wisell.

Tokom većeg dijela pandemije korona virusa, Švedska je bila poznata po svom blagom pristupu.

Nikada nije imala karantin i nije zatvarala ekonomiju, već se oslanjala na odgovornost individualaca.

Izvor: Agencije