Navaljnom potvrđena kazna od devet godina zatvora

Navaljni, koji već služi zatvorsku kaznu pod ‘normalnim režimom’, prvostepenom presudom 22. marta osuđen je na devet godina ‘strogog zatvora’.

Advokati Navaljnog su najavili žalbu na presudu (EPA)

Rusko pravosuđe potvrdilo je u žalbenom postupku presudu od devet godina strogog zatvora za opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog, osuđenog za “prevaru” i “nepoštivanje suda”.

“Presuda suda u Lefortovu od 22. marta ostaje nepromijenjena i odmah stupa na snagu”, rekao je sudac općinskog suda u Moskvi, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Navaljni, gorljivi borac protiv korupcije, koji već služi zatvorsku kaznu pod “normalnim režimom”, prvostepenom presudom 22. marta osuđen je na devet godina “strogog zatvora”.

Na teret mu se prvenstveno stavlja da je pronevjerio više miliona rubalja uplaćenih njegovim udruženjima za borbu protiv korupcije.

Devetogodišnji zatvor obuhvata kaznu izrečenu u martu 2021. za “prevaru”, a radi se o slučaju iz 2014. u koji je umiješana francuska kompanija Yves Rocher.

‘Sudski poces nema smisla’

Taj 45-godišnjak naime trenutno služi zatvorsku kaznu od dvije i po godine za kršenje uvjetne kazne vezano uz prijašnju optužnicu za prevaru, a koja mu je u martu ove godine produžena na devet godina jer je proglašen krivim za pronevjeru i nepoštivanje suda.

Advokati Navaljnog su najavili žalbu na presudu.

Navaljni se videokonferencijom obratio iz kažnjeničke kolonije Pokrov oko 100 kilometara od Moskve i kazao sucima da “prezire” njihov sud i sistem.

“Ovaj sudski proces nema smisla”, rekao je Navaljni.

“Naravno da ne bih htio biti u ćeliji. Radije bi gledao odrastanje svoje djece, ali pozivam ljude da se ne boje, jer je strah zločin protiv naše budućnosti”, rekao je Navaljni nakon odslušane presude.

Prije nego je uhapšen u januaru 2021. nakon povratka u zemlju iz Berlina, Navaljni se u Njemačkoj oporavljao od posljedica trovanja. Za taj pokušaj likvidacije odgovornim smatra predsjednika Vladimira Putina koji to odlučno odbacuje.

 

Izvor: Agencije