Duterte poručio Putinu: Ja ubijam kriminalce, a ne djecu i starije

Odlazeći predsjednik Filipina, koji ruskog kolegu naziva svojim idolom, izrazio je neslaganje s označavanjem invazije na Ukrajinu kao ‘specijalne vojne operacije’.

Rodrigo Duterte je pozvao Ruse da prestanu s bombardiranjem i granatiranjem stambenih četvrti (EPA)

Odlazeći filipinski predsjednik Rodrigo Duterte kritizirao je ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog ubijanja civila u Ukrajini, navodeći da su njih dvojicu zvali ubicama, ali kako je rekao, on ubija kriminalce, a ne djecu i starije.

Duterte, koji otvoreno zove Putina svojim idolom i prijateljem, ukorio ga je prvi put zbog ruske invazije na Ukrajinu u izjavama objavljenim u utorak, kada je okrivio tromjesečni rat za skok globalnih cijena nafte koje su pogodile mnoge zemlje, uključujući Filipine.

Naglašavajući da ne osuđuje ruskog predsjednika, rekao je da je to zapravo rat punih razmjera protiv “suverene zemlje”, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

‘Evakuirati civile prije bombardiranja’

Obraćajući se Putinu kao “prijatelju” te ruskoj ambasadi u Manili, Duterte ih je pozvao da prestanu s bombardiranjem i granatiranjem stambenih četvrti te da dozvole civilima da se sigurno evakuiraju prije nego što krenu s bombardiranjem.

“Ja sam odlazeći i ne znam kako da riješim problem. Vi morate riješiti rat između Ukrajine i Rusije prije nego što se može govoriti o vraćanju u normalnost”, kazao je on.

Odlazi sa položaja 30. juna, kada završava njegov burni šestogodišnji mandat.

Duterte je vodio brutalnu borbu protiv droge, u kojoj je ubijeno više od 6.000 osumnjičenih, uglavnom sitnih prestupnika.

Izvor: Agencije