Francuski ministar: Ukrajina u EU za 15 do 20 godina

Clement Beaune je preporučio Kijevu da uđe u ‘evropsku političku zajednicu’, kako je to predložio predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

Pitanje proširenja Evropske unije na Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju stvara kontroverze i nesuglasice unutar Unije (EPA - Ilustracija)

Za ulazak Ukrajine u Evropsku uniju trebat će “vjerovatno 15 ili 20 godina”, izjavio je francuski ministar evropskih poslova Clement Beaune, preporučivši da Kijev u međuvremenu uđe u evropsku političku zajednicu, kako je predložio predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

“Treba biti iskren: ako kažemo da će Ukrajina ući u EU za šest mjeseci, godinu ili dvije godine – lažemo. To nije istina. Vjerovatnije za 15 ili 20 godina, a to je jako dugo razdoblje“, rekao je on za Radio J, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Ne želim da se Ukrajincima prodaju iluzije i laži. Ako se Ukrajincima kaže: ‘Dobrodošli u EU, ali niste dobro čitali sitna slova na dnu ugovora, a to je zapravo za 15 godina’, mislim da ćemo razočarati cijelu generaciju Ukrajinaca. U međuvremenu, Ukrajincima dugujemo politički projekt u koji mogu ući.“

Evropska politička zajednica, koju je predložio Macron, “komplementarna je EU“ i “može ponuditi politički i konkretan projekt zemljama koje nisu u srcu EU-a, a žele mu se približiti“, kazao je francuski ministar.

Prednosti ‘evropske političke zajednice’

“Ali, to ne znači da su vrata zatvorena. Naprotiv, ona su otvorena“, dodao je, ukazavši na prednosti, poput “slobodnog kretanja po Evropi“ i “djelimične koristi od evropskog budžeta za obnovu” Ukrajine ili možda zajedničke energetske politike.

Pitanje proširenja EU-a na Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju stvara kontroverze i nesuglasice unutar Unije.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba osudio je prethodno “drugorazredni tretman“ koji stiže iz “nekih prijestolnica“ kada je riječ o ukrajinskoj kandidaturi za pridruživanje EU.

Njemački kancelar Olaf Scholz je u međuvremenu rekao kako nije sklon da se Ukrajini odobri pridruženje EU “naprečac”, jer pristupni proces “nije stvar od nekoliko mjeseci ili godina“.

Izvor: Agencije