Erdogan: Grčki premijer za mene više ne postoji

Kyriakos Mitsotakis je prošle sedmice bio u posjeti SAD-u i upozorio ih da nam ne daju F-16, rekao je turski predsjednik.

Nikada više neću pristati sastati se s Mitsotakisom (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da grčki premijer Kyriakos Mitsotakis za njega više ne postoji jer tvrdi da je prilikom posjete Sjedinjenim Američkim Državama pokušao blokirati prodaju vojnih aviona F-16 Turskoj.

“Dogovorili smo se da nećemo uključivati treće zemlje u naš spor. Unatoč tome, prošle sedmice je bio u posjeti SAD-u i u obraćanju Kongresu upozorio ih da nam ne daju F-16”, kazao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sjednice vlade.

“On za mene više ne postoji. Nikada više neću pristati sastati se s njim. Nastavit ćemo sa časnim političarima”, dodao je.

Ankara traži američke borbene avione

Turska je zatražila od Sjedinjenih Američkih Država da kupi 40 borbenih aviona F-16 američkog proizvođača Lockheed Martin i gotovo 80 kompleta za modernizaciju zračnih snaga, nakon što kupovina mlaznih aviona F-35 nije uspjela.

Dogovor, vrijedan milijarde dolara, još uvijek se odvija kroz proces na temelju sporazuma o stranoj vojnoj prodaji koji podliježe odobrenju američkog State Departmenta, kao i američkog Kongresa koji može blokirati dogovore.

Ankara je naručila više od 100 aviona F-35, također američkog proizvođača Lockheed Martin Corp, ali je kupovina obustavljena 2019. godine nakon što je kupila ruske raketne sisteme odbrane S-400.

Izvor: Agencije