Voditeljice u Afganistanu pokorile se naredbi i pokrile lice

Talibanski vrhovni vođa je ranije naredio da žene u javnosti moraju biti potpuno pokrivene, uključujući lice.

Od povratka na vlast, talibani su nametnuli ograničenja civilnom društvu, ponajviše ženama (EPA)

Voditeljice televizijskih kanala u Afganistanu u nedjelju su se pojavile na ekranima pokrivenih lica pokorivši se naredbi talibana kojoj su se dan prije suprotstavile, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Od povratka na vlast, talibani su nametnuli ograničenja civilnom društvu, ponajviše ženama prema rigidnom tumačenju islama.

Talibanski vrhovni vođa je ranije u maju je naredio da žene u javnosti moraju biti potpuno pokrivene, uključujući lice, savjetujući im da to bude tradicionalna burka.

Prije je bilo dovoljno maramom prekriti samo kosu, dodaju agencije.

Preokret u nedjelju

Afganistansko Ministarstvo za promoviranje vrlina i prevenciju poroka naredilo je televizijskim voditeljicama da postupe u skladu s odredbom koja je na snagu stupila u subotu.

No, novinarke TOLOnewsa, Shamshad TV-a i 1TV-a u programu su se pojavile uživo otkrivenih lica, a u nedjelju je nastupio preokret i voditeljice su se pojavile pokrivenih lica s izuzetkom očiju i čela.

„Odupirale smo se i bile smo protiv nošenja burke“, rekla je za agenciju AFP Sonia Niazi koja radi za TOLOnews.

TV kuća je bila pod pritiskom, rekla je i dodala: „Talibani su rekli da voditeljici koja se pojavi na ekranu nepokrivena lica mora otići i raditi drugi posao“.

Prisila na odluku

To je potvrdio i direktor TOLOnewsa Khpolwak Sapai.

„Rekli su nam: Morate to napraviti. Morate. Nema drugog rješenja“, rekao je Sapai za AFP i dodao: „Zvali su me telefonom. Dakle nije to naš izbor, već prisila“.

Mohamad Sadek Akif Mohadži, glasnogovornik Ministarstva za promociju vrlina i prevenciju poroka izjavio je da vlasti nisu prisiljavale voditeljice da napuste svoj posao.

„Sretni smo što su TV kuće korektno preuzele svoju odgovornost”, kazao je.

Izvor: Agencije