Šefica britanske diplomatije: Moldaviju opremiti po NATO standardima

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss je izjavila kako su u toku razgovori sa saveznicima o tome kako pomoći manjim nacijama da se odbrane.

Moldavija nije članica NATO-a, iako je podnijela zahtjev za pridruživanje nepune dvije sedmice nakon početka invazije na Ukrajinu (EPA)

Moldavija bi trebala biti „opremljena u skladu sa NATO standardima“ kako bi joj se pomoglo da se zaštiti od ruske prijetnje, rekla je ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na britanske medije.

Truss je izjavila za Telegraph kako su u toku razgovori sa saveznicima o tome kako pomoći manjim nacijama da se odbrane, prenosi BBC.

Ona je rekla kako je jasno da, uprkos ograničenom uspjehu u Ukrajini, predsjednik Vladimir Putin i dalje ima „ambicije da stvori veliku Rusiju“.

Moldavija, nekada sovjetska republika, nalazi se na jugozapadnoj granici Ukrajine, ne graniči sa Rusijom, ali je blizu nekih regija koje trenutno zauzimaju ruske snage na jugu Ukrajine.

Druge ranjive države

Moldavija nije članica Sjevernoatlantskog pakta (NATO), iako je podnijela zahtjev za pridruživanje nepune dvije sedmice nakon početka invazije na Ukrajinu.

Truss je rekla kako će razgovori o unaprijeđenju ukrajinske odbrane kako bi se odvratila buduća ruska agresija obuhvatiti i „druge ranjive države kao što je Moldavija“.

„Željela bih vidjeti Moldaviju opremljenu po NATO standardu i o tome diskutiramo sa našim saveznicima“, kazala je ona.

Izvor: Agencije