Lideri SAD-a i Južne Koreje o denuklearizaciji Pjongjanga

Američki predsjednik Joe Biden rekao je kako je spreman sastati se sa Kim Jong-unom pod uvjetom da je sjevernokorejski lider ‘iskren’ i ‘ozbiljan’.

Sjedinjene Američke Država i Južna Koreja objavili su zajedničko saopćenje u kojem se navodi da su posvećene 'međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima' (EPA)

Američki predsjednik Joseph Biden i predsjednik Južne Koreje Yoon Suk-yeol izjavili su danas kako će razmotriti proširenje vojnih vježbi kako bi odvratili nuklearnu prijetnju Sjeverne Koreje, javlja AP.

Južnokorejski lider je na konferenciji za novinare potvrdio kako je njihov zajednički cilj potpuna denuklearizacija Sjeverne Koreje.

Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja objavili su zajedničko saopćenje u kojem se navodi da su posvećene „međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima“ nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Biden je ponovo ponudio vakcine Sjevernoj Koreji, gdje se epidemija COVID-a 19 širi velikom brzinom.

Ponuđene vakcine

On je rekao i kako je spreman sastati se sa Kim Jong-unom pod uvjetom da je sjevernokorejski lider “iskren” i “ozbiljan”.

„Ponudili smo vakcine, ne samo Sjevernoj Koreji već i Kini. Spremni smo to uraditi odmah. Nismo dobili nikakav odgovor“, rekao je Biden.

Američki lider je u Aziji, u posjetama Južnoj Koreji i Japanu, prvi put otkako je preuzeo dužnost predsjednika SAD-a, prenosi Beta.

Kako navode mediji, predsjednik SAD-a nastoji preusmjeriti pažnju na svoj glavni vanjskopolitički prioritet – suprotstavljanje Kini, što je ostalo u sjenci rata u Ukrajini.

Izvor: Agencije