Majmunske boginje se pojavile i u Kanadi

Majmunske boginje, koje su uglavnom registrovane dosad u zapadnoj i centralnoj Africi, rijetka su virusna infekcija.

Provincija Quebec je obaviještena da su dva uzorka koja su ispitana u Nacionalnoj mikrobiološkoj laboratoriji bila pozitivna na majmunske boginje (EPA)

Kanadska državna zdravstvena agencija potvrdila je dva slučaja infekcije majmunskih boginja, nakon što su vlasti provincije Quebec saopštile da istražuju 17 sumnjivih slučajeva.

Nekoliko država, među kojima su Portugal, Velika Britanija i Španija, prijavile su nedavno slučajeve majmunskih boginja, dok je u srijedu u američkom Massachusettsu potvrđeno da je od ovog virusa obolio muškarac koji je nedavno putovao upravo u kanadski Quebec, izvijestio je Reuters a prenosi Tanjug.

“Provincija Quebec je obaviještena da su dva uzorka koja su ispitana u Nacionalnoj mikrobiološkoj laboratoriji bila pozitivna na majmunske boginje. Ovo su prva dva potvrđena slučaja u Kanadi”, saopštila je Zdravstvena agencija Kanade, dodavši da ta zemlja nikada prije nije imala slučajeve ovih boginja.

Groznica, glavobolja, osip

Majmunske boginje, koje su uglavnom registrovane dosad u zapadnoj i centralnoj Africi, su rijetka virusna infekcija, slična velikim boginjama, iako u blažoj formi.

Prvi put virus je registrovan u Kongu sedamdesetih godina prošlog vijeka, a broj slučajeva u zapadnoj Africi se povećao u prethodnoj deceniji.

Simptomi uključuju groznicu, glavobolje i osip po tijelu, koji počinje na licu i širi se na ostale dijelove tijela.

Objašnjavajući kako se majmunske boginje prenose, zdravstvene vlasti u Madridu su ranije ove sedmice saopćile da su slučajevi otkriveni u Španiji izgledno povezani sa seksualnim kontaktom.

“Obično se prenosi putem respiratornih kapi, ali karakteristike 23 sumnjive infekcije ukazuju na to da se prenosi preko tjelesnih tečnosti tokom seksualnih odnosa”, rekli su u saopštenju, ne navodeći dalje detalje.

“Svi su to mladi odrasli muškarci i većina njih su muškarci koji imaju seksualne odnose sa drugim muškarcima, ali ne svi”, rekla je za radio Cadena Ser Elena Andradas, šefica javnog zdravstva u regiji Madrid.

Izvor: Agencije