Gazprom u subotu obustavlja isporuku plina Finskoj

Saopćeno je kako će Gasum od sutra i tokom predstojeće ljetne sezone snabdijevati kupce prirodnim plinom iz drugih izvora kroz plinovod Balticconnector.

Otkako je počeo rat između Rusije i Ukrajine, zabrinutost za snabdijevanje energentima u Evropi je porasla (EPA - Ilustracija)

Finska energetska kompanija Gasum saopćila je u petak da je ruska energetska kompanija Gazprom obavijestila da će isporuke prirodnog plina toj skandinavskoj zemlji biti prekinute u subotu, 21. maja, prenosi agencija Anadolija.

Saopćeno je kako će Gasum od sutra i tokom predstojeće ljetne sezone snabdijevati kupce prirodnim plinom iz drugih izvora kroz plinovod Balticconnector.

Navodi se da će Gasumove benzinske stanice nastaviti raditi kao i obično.

„Veoma je žalosno što će isporuka prirodnog plina po našem ugovoru o snabdijevanju sada biti zaustavljena. Međutim, pažljivo smo se pripremali za ovu situaciju i pod uvjetom da ne bude poremećaja u transportnoj mreži, moći ćemo snabdjeti sve naše kupcima plina u narednim mjesecima“, rekao je Mika Wiljanen, izvršni direktor Gasuma.

Energenti kao političko oružje

Krajem aprila, ruski Gazprom zaustavio je dotok plina u Poljsku i Bugarsku, rekavši da će isporuka biti isključena dok dvije države ne plate energent u rubljama.

Otkako je počeo rat između Rusije i Ukrajine, zabrinutost za snabdijevanje energentima u Evropi je porasla.

Prema ekspertima, Moskva koristi energente kao političko oružje kako bi manipulirala zemljama uvoznicama.

Izvor: Agencije