Bivši policajac Thomas Lane priznao krivicu u slučaju ubistva Floyda

Lane je prihvatio kaznu od tri godine u zamjenu da tužioci odbace optužbe za pomaganje i podržavanje ubistva drugog stepena.

Lane se izjasnio krivim (EPA)

Bivši policajac iz Minneapolisa Thomas Lane priznao je krivicu za pomaganje i podržavanje ubistva iz nehata u slučaju ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda 2020. godine, izvijestio je Minneapolis Star Tribune.

Lane se izjasnio o krivici pred sucem okruga Hennepin, Peterom Cahillom. Prihvatio je kaznu od tri godine u zamjenu da tužioci odbace optužbe za pomaganje i podržavanje ubistva drugog stepena, javlja list.

Bivšim policajcima Tou Thaou i J. Alexanderu Kuengu suđenje bi trebalo početi u junu zbog optužbi za pomaganje i podržavanje ubistva drugog stupnja i ubistva iz nehata, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Protesti protiv policijske brutalnosti i rasizma

Njih trojica su osuđeni u februaru po saveznim optužbama da su Georgeu Floydu uskratili njegova građanska prava jer mu više od devet minuta nisu pružili pomoć dok mu je za to vrijeme njihov kolega Derek Chauvin koljenom pritiskao vrat.

Floydovo ubistvo izazvalo je proteste protiv policijske brutalnosti i rasizma u gradovima širom svijeta. Chauvin, bivši bijeli policajac, osuđen je prošle godine na 22 i po godine zatvora.

Chauvin je na saveznom sudu priznao krivicu po optužbama da je prekršio Floydova građanska prava.

Izvor: Agencije