Finska pozdravlja ‘historijsku’ kandidaturu za NATO

Ulaskom u Alijansu Finska jača ‘svoju i sigurnost cijele Evrope’, kaže šef diplomatije Pekka Haavisto, dok Vlada najavljuje podnošenje zahtjeva za članstvo.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu (Reuters)
  • Finska je objavila da će aplicirati za članstvo u NATO-u.
  • NATO kaže kako izgleda da ruska ‘brutalna invazija’ posustaje.
  • Britanski obavještajci saopćili su da ruska ofanziva u Donbasu stagnira.
  • Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je situacija u regionu Donbasa i dalje veoma teška.
  • Turska je ponudila evakuaciju preko mora za ranjene mariupoljske borce.

 

U nastavku čitajte najnovije vijesti iz Ukrajine:


Ukrajina: Potrebno teško naoružanje sa Zapada da porazimo Rusiju

Ukrajini je potrebno teško naoružanje sa Zapada i “pravi naftni embargo” Rusiji kako bi je porazila do kraja godine, izjavio je savjetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

“Ukrajina nije zainteresirana za dugotrajni rat s Rusijom, kao ni cijeli svijet. Ne možemo pobijediti ovog mjeseca (kako je objavljeno), ali možemo to uraditi ove godine”, poručio je Podoljak na Twitteru, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Dodao je da je “recept za pobjedu jednostavan, a on uključuje pravi naftni embargo, tenkove, avione i artiljeriju”.


Rusija: Ako Finska uđe u NATO, ojačat ćemo trupe na granici

Ako Finska uđe u NATO i udarno oružje Alijanse bude raspoređeno na njenoj teritoriji, Moskva će ojačati grupiranje trupa na zajedničkoj granici, izjavio je predsjednik komiteta Vijeća Federacije za odbranu i bezbjednost Viktor Bondarev.

“U slučaju da NATO ofanzivno, udarno oružje bude raspoređeno u Finskoj, u našoj neposrednoj blizini, mi ćemo ojačati naše granice i ojačati rusko grupiranje trupa na granici. Ništa ne ugrožava bezbjednost Rusije”, napisao je Bondarev na svom Telegram kanalu, prenosi agencija RIA Novosti.


Stoltenberg:Ruski rat ne ide po planu, Ukrajina bi mogla da pobijedi

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da ruski rat u Ukrajini ne ide po planu i da bi Ukrajina mogla pobijediti u sukobu.

Stoltenberg je na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu rekao da Rusija ne ostvaruje svoje strateške ciljeve, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

(Reuters)

“Nisu uspjeli zauzeti Kijev, povlače se iz okoline Harkova, njihova velika ofanziva u Donbasu je zastala”, naveo je Stoltenberg.

Stoltenberg je uvjeren da se može pronaći zajednički jezik kako bi se otklonila zabrinutost Turske oko članstva Švedske i Finske u NATO-u.

Dodao je da će NATO će nastojati pojačati prisustvo u regiji dok se članstvo ovih država ne ratificira.


Kuleba pozvao Njemačku da preuzme vodstvo za proces Ukrajine u EU

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je Njemačku da preuzme vodstvo u procesu koji vodi ka tome da Ukrajina postane dio Evropske unije.

U videosnimku objavljenom na Facebooku, Kuleba je rekao da je tokom posjete Berlinu ranije ove sedmice imao “veoma racionalnu diskusiju s Nijemcima o tome da Ukrajina postane dio EU-a”, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

“Rekao sam im da će se to ipak dogoditi. Neminovno je da će Ukrajina prije ili kasnije dobiti status kandidata. Njemačke elite imaju izbor da vode ovaj proces i upišu svoja imena u historiju Evrope ili će se to ipak desiti, ali bez njihovog rukovodstva”, dodao je šef ukrajinske diplomatije.


Baerbock upozorila Moskvu: Bombardiranje mora prestati

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da Rusija mora prestati bombardirati Ukrajinu kako bi počeo dijalog s Moskvom.

“Spremni smo u bilo kojem trenutku ne samo razgovarati, već konačno zaustaviti ubijanje ljudi”, kazala je ona nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu.

“Ali, da bi se to dogodilo, bombardiranja moraju prestati.”


Švedska vladajuća stranka podržava ulazak u NATO

Švedski vladajući socijaldemokrati rekli su da podržavaju ulazak zemlje u NATO, napuštajući desetljeće protivljenja i stvarajući veliku većinu u Parlamentu u korist članstva.

S obzirom na to da je susjedna Finska već spremna predati svoju prijavu za članstvo u NATO-u, premijerka Magdalena Andersson sada je sasvim sigurna da će za nekoliko dana pokrenuti formalnu prijavu.

“Upravni odbor stranke je na sjednici održanoj 15. maja 2022. odlučio da će stranka raditi na tome da Švedska podnese zahtjev za članstvo u NATO-u”, navedeno je u saopćenju socijaldemokrata.


NATO: Nordijska promjena pokazuje da se ‘agresija ne isplati’

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da bi podnošenje zahtjeva Finske i Švedske za članstvo u NATO bio “historijski trenutak”, koji pokazuje da se “agresija ne isplati”.

Kazao je da bi pridruživanje nordijskih zemalja Alijansi “povećalo našu zajedničku sigurnost” i pokazao da su vrata bloka otvorena.

Švedska je, također, već poduzela korake prema pridruživanju Savezu, dok se o kandidaturi Gruzije ponovo raspravlja, uprkos strašnim upozorenjima Moskve o mogućim posljedicama.

Stoltenberg: Pridruživanje nordijskih zemalja NATO-u povećalo bi našu zajedničku sigurnost (EPA)

Turska postavlja zahtjeve, dok Finska i Švedska traže članstvo u NATO-u

Turski ministar vanjskih poslova rekao je da Švedska i Finska moraju prestati podržavati “teroriste” u svojim zemljama, pružiti jasne sigurnosne garancije i ukinuti zabranu izvoza Turskoj u trenutku dok traže članstvo u NATO-u.

Mevlut Cavusoglu je kazao kako Ankara nikome ne pijreti, već govori o podršci Švedske Radničkoj partiji Kurdistana (PKK).


‘Historijska odluka’ Helsinkija

Finska donosi “historijsku odluku”, kaže finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto, nakon što je ta zemlja objavila da će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.

“Ulaskom u NATO, Finska će ojačati svoju sigurnost i sigurnost cijele Evrope”, rekao je Haavisto.


Zamjenik šefa NATO-a ‘uvjeren’ da će se naći konsenzus oko Švedske i Finske

NATO je uvjeren da može prevladati prigovore Turske i brzo primiti Finsku i Švedsku, rekao je u zamjenik glavnog sekretara NATO-a, dok se Savez priprema za historijsko proširenje nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Ministri vanjskih poslova 30 država članica NATO-a ovog vikenda održavaju dvodnevne razgovore u Berlinu, koji su usredotočeni na kandidature dviju skandinavskih zemalja za članstvo.

Očekuje se da će te dvije zemlje za nekoliko dana podnijeti službene zahtjeve za članstvo u NATO-u.

U subotu se turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu neočekivano usprotivio njihovom članstvu u NATO-u, poručivši da je “neprihvatljivo i nečuveno” da nove članice NATO-a daju podršku zabranjenoj Radničkoj partiji Kurdistana (PKK).


NATO: Ruska ‘brutalna invazija’ posustaje

Visoki dužnosnik NATO-a kaže da se čini da rusko vojno napredovanje u Ukrajini posustaje te je izrazio nadu da Kijev može dobiti rat.

Najviše diplomate NATO-a sastaju se u nedjelju u Berlinu kako bi razgovarali o daljoj podršci Ukrajini te nastojanjima Finske, Švedske i drugih da se pridruže zapadnom savezu.

“Brutalna [ruska] invazija gubi zamah”, rekao je novinarima zamjenik glavnog sekretara NATO-a Mircea Geoana.


Finska objavila da će aplicirati za članstvo u NATO-u

Finska je objavila da namjerava podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, otvarajući put širenju zapadnog vojnog saveza uslijed ruske invzaije na Ukrajinu.

Predsjednik Sauli Niinisto i premijerka Sanna Marin objavili su to na zajedničkoj konferenciji za novinare u Predsjedničkoj palači u Helsinkiju.

Očekuje se da će Parlament tu odluku podržati sljedećih dana, ali se to smatra formalnošću.

Nakon toga će službeni zahtjev za članstvo biti predat u sjedište NATO-a u Briselu, najvjerovatnije tokom sljedeće sedmice.


Kuleba: U Ukrajinu stiže još pomoći i oružja

U Ukrajinu stiže još pomoći i oružja, rekao je ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba, nakon što se u Berlinu sastao s američkim kolegom Antonyjem Blinkenom.

“Još oružja i druge pomoći stiže u Ukrajinu”, napisao je Kuleba na Twitteru.

Dodao je da su se dvije zemlje također obavezale na blisku saradnju kako bi osigurale da ukrajinska hrana za izvoz stigne do krajnjih potrošača u Africi i Aziji.


Njemačka: Sve spremno za brzu ratifikaciju članstva Finske i Švedske u NATO-u

Njemačka je poduzela sve pripreme za brzi proces ratifikacije ako Finska i Švedska odluče podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, izjavila je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, ističući potrebu obje zemalje za sigurnosnim garancijama.

“Njemačka je pripremila sve za brzi proces ratifikacije”, rekla je ona novinarima drugog dana razgovora s kolegama iz Alijanse u Berlinu, dodajući da su se ministri na večeri u subotu složili da ne bi trebalo biti sive zone između vremena prijave i pridruživanja, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Ako se odluče pridružiti, mogu se brzo pridružiti… Moramo se pobrinuti da im damo sigurnosne garancije, ne smije biti prelaznog razdoblja, sive zone, u kojem je njihov status nejasan”, kazala je.

Pritom je mislila na razdoblje ratifikacije, koje može potrajati i do godinu dana, tokom koje nordijske zemlje još neće biti zaštićene Članom 5. NATO-a, koji garantira da je napad na jednog saveznika napad na sve.


Raketni napad na Lavov

Guverner ukrajinske regije Lavov izvijestio je o raketnom napadu na zapadno područje.

Maksim Kozitski rekao je da je pogođena vojna infrastruktura u regiji.

“U ovom trenutku nema informacija o mrtvima ili povrijeđenima”, kazao je Kozitski.


Turska ponudila evakuaciju preko mora za ranjene mariupoljske borce

Glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kaže da je Ankara predložila da ranjene borce koji se nalaze u čeličani u gradu Mariupolju, na jugu Ukrajine, evakuira preko mora.

Ibrahim Kalin rekao je za Reuters da je prije dvije sedmice lično razgovarao o ovom prijedlogu s ukrajinskim predjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu i da je taj prijedlog i dalje “na stolu”, iako Moskva nije pristala na to.

Plan je da se ljudi evakuirani iz čeličane Azovstal kopnom odvezu u luku Berdjansk, koja se nalazi na Azovskom moru, odakle bi turskim plovilom bili prevezeni preko Crnog mora do Istanbula, kazao je.

“Ako postoji način da to uradimo, rado ćemo to uraditi. Spremni smo. Zapravo, naš brod je spreman krenuti i dovesti povrijeđene vojnike i druge civile u Tursku”, rekao je Kalin.


Ukrajina pobijedila na Eurosongu

Ukrajina je pobijedila na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope, na valu masovne podrške javnosti širom Evrope.

Pjesma Stefania grupe “Kaluš orkestar” otpjevana je na ukrajinskom jeziku, kombinacija je rapa i tradicionalnog folka i posvećena je pjevačevoj majci.

Nakon pobjede se oglasio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Naša je hrabrost zadivila svijet, a naša muzika osvojila Evropu”, napisao je na Facebooku.

Ovo je treća ukrajinska pobjeda u historiji Eurosonga (EPA)

Rusija je diskvalificirana iz takmičenja u Torinu, zbog invazije na Ukrajinu.


Zelenski: Situacija u Donbasu i dalje veoma teška

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je situacija u regionu Donbasa i dalje veoma teška i dodao da ruske snage još uvijek pokušavaju demonstrirati neku vrstu pobjede.

“Osamdesetog dana invazije u punom obimu ovo izgleda posebno ludo, ali oni ne zaustavljaju svoje napore”, rekao je on u noćnom videoobraćanju.


Britanski obavještajci: Ruska ofanziva u Donbasu stagnira

Britansko Ministarstvo odbrane saopćilo je da ruska ofenziva na ukrajinsku regiju Donbas “stagnira i ne ide prema planu”.

U najnovijem obavještajnom brifingu, britanski obavještajci su naveli da Rusija “nije uspjela postići značajne teritorijalne uspjehe tokom proteklog mjeseca”.

Vjerovatno je da je Rusija izgubila jednu trećinu kopnenih borbenih snaga, navedeno je.

“Ruske snage su sve više ograničene degradiranim sposobnostima, kontinuiranim niskim moralom i smanjenom borbenom efikasnošću”, dodalo je Ministarstvo odbrane u Londonu.

Izvor: Al Jazeera i agencije