Šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan novi predsjednik UAE-a

Muhamed bin Zajed Al Nahjan naslijedio je na čelu Ujedinjenih Arapskih Emirata svog polubrata Kalifu Bin Zajeda Al Nahjana, koji je preminuo u petak.

Muhamed bin Zajed Al Nahjan jedan je od najmoćnijih vođa arapskog svijeta (Reuters)

Princ prijestolonasljednik šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan, koji je i do sada smatran de facto čelnikom Ujedinjenih Arapskih Emirata, izabran je za predsjednika te bogate zaljevske monarhije, naslijedivši svog polubrata Kalifu Bin Zajeda Al Nahjana, koji je preminuo u petak.

Muhameda Bin Zajeda, ili MBZ, izabralo je Vrhovno vijeće federacije Emirata, objavila je službena agencija WAM, prenosi Hina.

“Danas je Federalno vrhovno vijeće izabralo mog brata, Njegovo visočanstvo šeika Mohameda bin Zayeda Al Nahyana, za predsjednika države”, objavio je na Twitteru Bin Rashid, koji je ujedno čelnik Dubaija.

“Čestitamo mu, a mi i naši građani obećavamo mu vjernost.”

‘De facto’ vladar Emirata od 2014.

Muhamed bin Zajed Al Nahjan je bio de facto vladar Emirata nakon što je Kalifa Bin Zajed Al Nahjan doživio moždani udar 2014. godine, nakon kojeg ga se rijetko moglo vidjeti u javnosti.

Predvodio je prestrojavanje na Bliskom istoku, koje je dovelo do stvaranja protuiranske platforme i uspostave diplomatskih odnosa s Izraelom.

Radeći godinama iza kulisa kao de facto vođa, šezdesetjednogodišnji šeik Muhamed Bin Zayed transformirao je vojsku UAE-a u visokotehnološku silu, koja je, uz naftno bogatstvo i status poslovnog središta, utjecala na širenje utjecaja UAE-a na međunarodnom nivou.

Izvor: Agencije