Australija: Kineski špijunski brod uz našu obalu čin je agresije

Brod je bio u neposrednoj blizini vojnih i obavještajnih objekata na zapadnoj obali Australije, tvrde vlasti.

Brod je plovio pored pomorske komunikacijske stanice Harold E Holt u Exmouthu, koju koriste australske, američke i savezničke podmornice (EPA - Ilustracija)

Australski ministar odbrane Peter Dutton rekao je da je prisutnost kineskog špijunskog broda koji je praćen uz zapadnu obalu Australije “čin agresije” Pekinga.

Australija je prošle sedmice pratila špijunski brod dok je plovio pored pomorske komunikacijske stanice Harold E Holt u Exmouthu, koju koriste australske, američke i savezničke podmornice.

“Mislim da je to čin agresije. Mislim posebno zato što je dospio tako daleko na jug”, rekao je Dutton na konferenciji za novinare.

“Bio je u neposrednoj blizini vojnih i obavještajnih objekata na zapadnoj obali Australije.”

Australija ima nacionalne izbore 21. maja, a optužbe o prijetnji nacionalnoj sigurnosti koju predstavlja Kina bile su glavna tema kampanje.

Dutton je ukazao na “čudno vrijeme” prisutnosti broda s obzirom na predizbornu kampanju.

Plovila kineske mornarice praćena su nekoliko puta u blizini sjeverne i istočne obale Australije posljednjih godina.

Međusobne optužbe

U februaru su se Peking i Canberra međusobno okrivili za incident u kojem je australski pomorski patrolni avion otkrio laser usmjeren na njega s broda mornarice Narodne oslobodilačke vojske (PLAN).

Australija je objavila fotografije dva kineska broda koji su sudjelovali u tom incidentu koji plove blizu njene sjeverne obale.

Kineska ambasada u Australiji nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Australsko ministarstvo obrane objavilo je u priopćenju da je obavještajni brod klase Dongdiao po imenu Haiwangxing plovio niz zapadnu obalu, prešao u australski isključivi ekonomski pojas 6. maja i došao na 50 nautičkih milja od komunikacijske stanice 11. maja.

Dutton je rekao da je Australija uvela praksu obavještavanja javnosti o prisutnosti brodova kineske mornarice.

Izvor: Agencije