Švedska planira iduće sedmice zatražiti članstvo u NATO-u

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, očekivalo se da Švedska i Finska zatraže veću sigurnost u sklopu Sjevernoatlantskog saveza i odustanu od neutralnosti.

Švedska premijerka sazvat će posebni sastanak kabineta na kojem će biti donesena formalna odluka o podnošenju zahtjeva za NATO (EPA - Ilustracija)

Vlada Švedske planira iduće sedmice poslati zahtjev za članstvom u NATO-u, nakon susjedne Finske, objavio je švedski dnevnik Expressen.

Švedski Parlament raspravljat će u ponedjeljak o sigurnosnoj situaciji, a premijerka Magdalena Andersson sazvat će posebni sastanak kabineta na kojem će biti donesena formalna odluka o podnošenju zahtjeva, navodi list, pozivajući se na neimenovane izvore.

Zahtjev će biti poslan odmah nakon toga, ako se ne dogodi nešto neočekivani, rekli su izvori, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Odustajanje od neutralnosti

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, koju Moskva naziva “posebnom vojnom operacijom”, očekivalo se da Švedska i Finska zatraže veću sigurnost u sklopu NATO-a i odustanu od neutralnosti.

U petak se očekuju zaključci revizije švedske sigurnosne politike, a vladajući socijaldemokrati još raspravljaju treba li je promijeniti i podržati apliciranje.

Stranka bi odluku trebala donijeti u nedjelju.

Finski predsjednik Sauli Niinisto i premijerka Sanna Marin objavili su u četvrtak da Finska mora podnijeti zahtjev za članstvom u NATO-u “bez odgađanja”, povećavši pritisak na Švedsku da učini isto.

Finska je najbliži vojni saveznik Švedske i jedina druga nordijska zemlja koja nije članica NATO-a.

Izvor: Agencije