Draghi: Amerikanci i Rusi moraju početi pregovore o miru

Italijanski premijer je izrazio rezerve prema protivljenju Washingtona sudjelovanju Vladimira Putina na samitu skupine G20 u novembru u Indoneziji.

Mario Draghi tokom sastanka s Joeom Bidenom 10. maja u Washingtonu (EPA)

Italijanski premijer Mario Draghi je pozvao Sjedinjene Američke Države i Rusiju da sjednu za “pregovarački sto o miru”, kako bi pronašli rješenje za izlaz iz ruske agresije na Ukrajinu.

“Potrebno je učiniti napor i sjesti za stol” i pregovarati i “takav napor moraju učiniti svi saveznici, ali naravno, razumije se, Rusija i SAD”, rekao je on u Washingtonu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

U izjavi novinarima nakon sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, Draghi je objasnio da “pregovarati  moraju svi”.

Ojačati kontakte na svim nivoima

“Ukrajina je, naravno, glavni akter za tim pregovaračkim stolom”, jer “treba izbjeći svaku sumnju” u to da je “mir namenut, da je to mir koji odgovara SAD-u, Evropljanima ili Rusima, a koji Ukrajincima ne bi bio prihvatljiv”, objasnio je italijanski premijer.

Administracija Bidena, angažirana da pronađe diplomatsko rješnje s Moskvom prije sukoba, gotovo nije imala nikakav kontakt na visokom nivou s Rusijom od invazije na Ukrajinu 24. februara te ponavlja da ne vidi nikakav interes da se direktno uključi u pregovore sve dok Rusija ne počne deeskalaciju.

Draghi, naprotiv, poziva na obnovu dijaloga u koji će se uključiti i Amerikanci.

U tu svrhu treba “ponovo uspostaviti i ojačati kontakte na svim nivoima”, rekao je.

I dok Washington sve više govori o “strateškom porazu” ruskog predsjednika Vladimira Putina, a Biden ga je nazvao “krvnikom” i čovjekom koji “ne bi trebao biti na vlasti”, Draghi predlaže drugačiji pristup.

“Ne smije se zaboraviti, jer to je nemoguće, ali treba gledati u budućnost”, kazao je.

‘Promisliti’ prije objave bojkota

Draghi je izrazio rezerve prema protivljenju Washingtona sudjelovanju Putina na samitu skupine G20 u novembru u Indoneziji.

“S jedne strane, svi smo u iskušenju da odbijemo sjediti za stolom s Putinom. S druge strane, činjenica je da će drugi sjediti za tim stolom, pa ako ustanemo, to znači da smo napustili ostale”, rekao je.

Zato treba malo “promisliti” prije objave bojkota i  misliti na to kako pregovarati o miru, zaključio je Draghi.

Izvor: Agencije