Četiri od 10 Australaca zabrinuti zbog Kine

Australski premijer Scott Morrison zauzeo je oštar stav prema Kini u sklopu predizborne kampanje.

Zabrinutost za odnos prema Kini će uticati na način na koji će četiri od deset Australaca glasati na ovomjesečnim nacionalnim izborima (EPA)

Zabrinutost za odnos prema Kini će utjecati na način na koji će četiri od deset Australaca glasati na ovomjesečnim nacionalnim izborima, prema univerzitetskoj anketi koja je također pokazala da glasači vide da su glavne političke stranke u dobroj poziciji da vode odnose s Pekingom.

Australski premijer Scott Morrison zauzeo je oštar stav prema Kini u sklopu predizborne kampanje, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Australsko-kineski institut za odnose na Tehnološkom univerzitetu u Sydneyu saopćio je da će Australci koji kažu da će kineska politika utjecati na način na koji glasaju također vjerovatnije izraziti uzbunu i strepnju zbog odnosa Australije i Kine.

Nepovjerenje u kinesku vladu

Univerzitetska anketa urađena sa 2.000 ljudi na nacionalnom nivou pokazala je da 40 posto smatra da je odnos vlade prema Kini pitanje koje će utjeicati na njihov glas.

Od anketiranih je 78 posto izrazilo nepovjerenje u kinesku vladu, a 84 posto navodi da je Peking spreman iskoristiti trgovinu da kazni Australiju zbog političkih nesuglasica.

Istraživanje je provedeno od 18. do 30. marta, u periodu kada je sigurnosni sporazum Solomonovih otoka s Kinom javno otkriven, a zapadni saveznici su zabrinuti zbog kineskog vojnog prisustva na Pacifiku.

Izvor: Agencije