Izaslanik UN-a: Daleko smo od političkog rješenja u Siriji

Sirijcima je podrška Evropske unije potrebna više nego ikad, rekao je specijalni izaslanik UN-a za Siriju.

Sirija je u građanskom ratu od početka 2011. godine (Reuters)

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) za Siriju rekao je da su režim i opozicione strane koje pregovaraju o ustavu “daleko od političkog rješenja” za okončanje 11-godišnjeg građanskog rata u toj zemlji.

Geir O. Pedersen je govoreći na Šestoj briselskoj konferenciji Evropske unije (EU) o “podršci budućnosti Sirije i regiona” rekao da će se razgovori ponovo nastaviti u Ženevi krajem maja, prenosi Anadolija.

“Kako se sukob u Siriji razvijao u proteklih 11 godina, bili smo svjedoci patnje i zlostavljanja ogromnih razmjera. Užasan nasilni sukob koji je prevazišao sve norme. Humanitarna katastrofa koja je uništila živote više od polovine stanovništva, kriza raseljavanja…”, rekao je Pedersen.

Dodao je da u Siriji vladaju “kriza pritvora, otmice i nestalih; ekonomska katastrofa koja je oslabila milione Sirijaca; rascjepkanost zemlje; i stalna prijetnja terorizma”.

Neophodna podrška

Rekao je da Sirijcima podrška EU potrebna više nego ikad.

“Tokom ovih godina, moji prethodnici i ja kontinuirano smo pozivali na primirje širom zemlje i sveobuhvatno političko rješenje”, rekao je izaslanik EU, dodavši: “Da budem iskren, daleko smo od tog političkog rješenja”.

Sirija je u građanskom ratu od početka 2011. godine kada je režim predsjednika Bashara al Assada spriječio prodemokratske proteste.

Prema zvaničnim podacima Ujedinjenih naroda, u sukobu je poginulo više od 350.000 ljudi, ali organizacije za ljudska prava procjenjuju da je broj poginulih između 500.000 i 600.000.

Više od 14 miliona je moralo napustiti svoje domove, postajući izbjeglice ili interno raseljeni, pokazuju podaci Evropske unije.

Izvor: Agencije