Scholz i Macron traže hitno primirje u Ukrajini

Nakon tolikih sedmica od početka ruske invazije na Ukrajinu, došlo je vrijeme za korake koji bi vodili miru, rekao je njemački kancelar.

Emmanuel Macron i Olaf Scholz (EPA)

Njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražili su konkretne korake koji bi vodili primirju u Ukrajini.

“Ono što mi želimo ostvariti je primirje, i to što je brže moguće. Samo tako će biti moguće pregovore između Ukrajine i Rusije dovesti do kraja i ostvariti primirje, nakon čega bi trebalo uslijediti povlačenje ruskih jedinica”, rekao je Macron u prvom susretu s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu, nakon što je ponovo izabran za predsjednika Francuske, prednosi Hina.

Njemački kancelar je kazao kako je sada, “nakon tolikih sedmica od početka rata”, došlo vrijeme za korake koji bi vodili miru.

Dodao je kako se pritom ne smije raditi o “miru koji bi diktirala Rusija”.

Ne zaboraviti zemlje Zapadnog Balkana

“Ne možemo zamisliti da Ukrajina prihvati diktirani mir koji bi sadržavao uvjete koje Ukrajina zbog očuvanja integriteta i suvereniteta ne može prihvatiti”, rekao je njemački kancelar.

Francuski predsjednik je istakao da govor ruskog predvjednika Vladimira Putina prilikom Dana pobjede, koji nije bio do te mjere agresivan kako se očekivalo, ne predstavlja po svaku cijenu deeskalaciju.

Scholz je naglasio da je “užasna agresija” Rusije na Ukrajinu pokrenula novu dinamiku unutar Evropske unije.

“Ruska agresija spaja evropske partnere. Sada je važno da djelujemo zajednički”, dodao je.

Ukazao je na zahtjev Ukrajine za ulazak u EU i rekao kako “Ukrajina pripada evropskoj porodici”.

Scholz je kazao kako zemlje Zapadnog Balkana treba što prije primiti u EU.

“Ovdje moraju biti prevladane blokade”, rekao je on, aludirajući na blokadu Bugarske kada su u pitanju pregovori Sjeverne Makedonije o punopravnom članstvu u EU.

Macron predlaže ‘Evropsku političku zajednicu’

Francuski predsjednik, koji se u prošlosti držao skeptično prema procesu proširenja EU-a, kazao je kako za jačanje stabilnosti i demokratije u Evropi treba težiti kooperaciji i “izvan okvira EU-a”.

“Do sada smo ove ciljeve htjeli ostvariti proširenjem EU-a. Ova perspektiva, međutim, za zemlje poput Ukrajine, ako gledamo realno, nije ostvariva unutar razdoblja od nekoliko godina. Zato je potrebno pronaći nove političke forme i stvoriti političke koordinacije kako bi se vezalo ovakve zemlje uz EU”, rekao je.

Macron se ranije u ponedjeljak, u govoru u Strasbourgu, založio za stvaranje “Evropske političke zajednice”, kako bi se povećala saradnja EU-a s drugim evropskim zemljama, pošto pristupanje tih zemalja EU nije realno u skorijoj budućnosti.

Izvor: Agencije