Seul najavljuje ‘hrabar’ ekonomski plan za Sjevernu Koreju bez nuklearnog oružja

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol je tokom inauguracije optužio Sjevernu Koreju da svojim nuklearnim programom ugrožava sigurnost u regiji, ali i šire.

Yoon počinje predsjednički mandat u nesigurnim vremenima za regiju (EPA)

Novi predsjednik Južne Koreje Yoon Suk-yeol obećao je “hrabar plan” za obnovu sjevernokorejske ekonomije ako se ta zemlja odrekne nuklearnog oružja.

Yoon je prilikom polaganja zakletve u utorak optužio Sjevernu Koreju da svojim nuklearnim programom ugrožava sigurnost u regiji i šire, prenosi Hina.

Međutim, rekao je kako će “vrata dijaloga ostati otvorena kako bi se moglo mirnim putem riješiti ovu prijetnju”.

Yoon nije elaborirao kako bi mogao izgledati plan za izoliranu susjednu državu, ali je rekao da će biti razvijen u saradnji s međunarodnim partnerima.

“Ako Sjeverna Koreja istinski krene u proces dovršetka denuklearizacije, spremni smo sarađivati ​​s međunarodnom zajednicom na predstavljanju hrabrog plana koji će uvelike ojačati sjevernokorejsku ekonomiju i poboljšati kvalitetu života njezinih ljudi”, rekao je.

Nesigurna vremena

Bivši državni tužitelj Yoon položio je zakletvu pred hiljadama ljudi na svečanosti ispred parlamenta u Seulu.

Konzervativac Yoon (61) pobijedio je na predsjedničkim izborima 9. marta s vrlo malom razlikom, protiv lijevo-liberalnog kandidata vladajuće Demokratske stranke Lee Jae-myunga.

Yoon će obnašati petogodišnji mandat i naslijediti Moon Jae-ina, koji je također prisustvovao svečanom polaganju zakletve.

Yoon počinje predsjednički mandat u nesigurnim vremenima za regiju.

Ove je godine Sjeverna Koreja više puta testirala rakete sposobne nositi nuklearnu bojnu glavu, uključujući interkontinentalnu balističku raketu (ICBM).

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države strahuju da međunarodno izolirana Sjeverna Koreja trenutno priprema nuklearni eksperiment.

Američki predsjednik Joe Biden trebao bi posjetiti Japan i Južnu Koreju za dvije sedmice.

Izvor: Agencije