EU: Rusija izvela kibernetički napad prije agresije na Ukrajinu

Ovo je prvi put da EU otvoreno optužuje ruske vlasti za kibernetički napad, rekao je visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a.

Vrh američke agencije NSA, kao i Bijela kuća, smatraju da globalnu 'botnet' mrežu kontrolira nekoliko visokih oficira ruske službe GRU (Reuters)

Evropska unija je optužila Rusiju da je izvela kibernetički napad na Ukrajinu, sat vremena prije početka ruske invazije na tu zemlju.

“Kibernetički napad se dogodio sat vremena prije ruske ničim izazvane i neopravdane invazije na Ukrajinu, 24. februara 2022. godine, čime je olakšana vojna agresija”, kaže se izjavi koju je u ime 27 država članica dao visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, prenosi Hina.

“Ovaj kibernetički napad imao je znatan utjecaj, uzrokujući neselektivne prekide u komunikaciji javnih tijela, firmi i pojedinaca u Ukrajini, a zahvatio je i nekoliko država članica EU-a”, navedeno je u izjavi.

Borrell je na konferenciji za novinare rekao da je ovo prvi put da EU otvoreno optužuje ruske vlasti za kibernetički napad.

Podrška EU-a Ukrajini

Dosad je EU uvijek govorio da su kibernetički napadi dolazili iz Rusije, nikad ih ne pripisujući ruskim vlastima.

“Ovaj put možemo ga pripisati ruskoj vladi”, rekao je Borrell.

U zajedničkoj izjavi se kaže da EU u tijesnoj saradnji sa svojim partnerima namjerava donijeti nove mjere kako bi spriječio, obeshrabrio i odvratio Rusiju od takvog zlonamjernog ponašanja u kibernetičkom prostoru.

Također se kaže da će EU nastaviti pružati političku, finansijsku i materijalnu pomoć u koordinaciji s Ukrajinom radi jačanja njene otpornosti na kibernetičke napade.

Izvor: Agencije