Aliyev: Armenija prihvatila ponudu za normalizaciju odnosa

Riječ je o principima koji se, između ostalog, odnose na međusobno priznanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, nepovredivosti međunarodnih granica i političke nezavisnosti država.

Aliyev je u telefonskom razgovoru s Putinom rekao da je Armenija prihvatila njihovu ponudu o normalizaciji odnosa (EPA)

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev izjavio je da je Armenija prihvatila pet principa koje su ponudili za normalizaciju međudržavnih odnosa dviju zemalja.

U telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Aliyev je govorio o pet principa koje su predstavili Armeniji za normalizaciju odnosa između dviju zemalja, navedeno je u saopćenju iz Ureda predsjednika Azerbejdžana, prenosi Anadolija.

U saopćenju je navedeno da Alijev rekao Putinu da “Armenija prihvata ove principe”.

‘Dobra prilika’ za normalizaciju odnosa

Azerbejdžanski ministar vanjskih poslova Ceyhun Bayramov izjavio je sredinom marta da je njegova zemlja Armeniji poslala dokument koji se sastoji od pet članaka o normalizaciji odnosa, te poručio da je to jako dobra prilika za Armeniju ako iskreno želi normalizirati odnose.

Principi se, između ostalog, odnose na međusobno priznanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, nepovredivosti međunarodnih granica i političke nezavisnosti država, zatim uzajamna potvrda da države nemaju nikakve teritorijalne zahtjeve jedna prema drugoj i da imaju zakonsku obavezu ne postavljati takve zahtjeve u budućnosti.

Izvor: Agencije