Danas glasanje o isključenju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava

Generalna skupština UN-a glasat će o zahtjevu zapadnih zemalja da Rusija bude isključena iz Vijeća UN-a za ljudska prava zbog njene invazije na Ukrajinu.

Ukupno 193 članica Generalne skupštine UN-a pozvane su na glasanje za ili protiv, pošto se uzdržani neće uzimati u obzir (EPA)

Generalna skupština Ujedinjenih naroda glasat će u četvrtak o zahtjevu zapadnih zemalja da Rusija bude isključena iz Vijeća UN-a za ljudska prava zbog njene invazije na Ukrajinu, saopćeno je u UN-u.

Da bi Rusija bila suspendirana iz Vijeća UN-a za ljudska prava, sa sjedištem u Ženevi, potrebna je dvotrećinska većina, prenosi Beta.

Ukupno 193 članica Generalne skupštine UN-a pozvane su na glasanje za ili protiv, pošto se uzdržani neće uzimati u obzir.

Američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield ocijenila je da Rusija ne treba da bude u Vijeću UN-a za ljudska prava jer bi mogla da to tijelo koristi kao propagandno oruđe da bi izražavala zabrinutost o ljudskim pravima.

Potrebni glasovi

“Svakodnevno vidimo izvještaje o njenoj (ruskoj) nezainteresiranosti za ljudska prava. Učešće Rusije u Vijeću UN-a za ljudska prava je farsa. To šteti kredibilitetu Vijeća i UN-a u cjelini”, dodala je ambasadorica.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija koja je podržala američki stav o suspenziji Rusije, uvjerene su da će dobiti dvotrećinsku većinu u Generalnoj skupštini UN-a.

U tekstu rezolucije SAD-a, o kojoj će biti glasanje, navodi se da Generalna skupština UN-a može da suspendira pravo članstva neke zemlje u Vijeću UN-a za ljudska prava ukoliko ta zemlja čini gruba i sistematska kršenja tih prava.

Vijeće za ljudska prava je glavni forum UN-a odgovoran za promociju te oblasti. Vijeće je osnovano 2006. godine i ima 47 država članica koje bira Generalna skupština UN-a.

Pored promoviranja ljudskih prava, Vijeće ima misiju da redovno preispituje situaciju o ljudskim pravima u zemljama članicama UN-a. I Ukrajina i Rusija su članice Vijeća.

Izvor: Agencije