V. Britanija, SAD i Australija dogovorili saradnju u razvoju hipersoničnog oružja

Čelnici tri države su se obavezali početi novu trilateralnu saradnju na nadzvučnom i protunadzvučnom oružju i kapacitetima elektronskog ratovanja.

AUKUS je pokrenut u septembru prošle godine (EPA)

Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Australija dogovorili su saradnju u razvoju hipersoničnog oružja i kapaciteta za elektronsko ratovanje, objavio je ured britanskog premijera Borisa Johnsona nakon razgovora vođa novog odbrambenog saveza AUKUS.

AUKUS, koji je pokrenut u septembru prošle godine, naveo je Australiju da otkaže ugovor o nabavi francuskih podmornica i da se umjesto njih odluči za program podmornica na nuklearni pogon SAD-a i Velike Britanije, što je narušilo odnose s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Upzorenje kineskog ambasadora

Vođe AUKUS-a, Johnson, američki predsjednik Joe Biden i australski premijer Scott Morrison su u zajedničkoj izjavi rekli da su zadovoljni napretkom programa podmornica na nuklearni pogon i s konvencionalnim naoružanjem te da će saveznici nastaviti sarađivati i u drugim područjima.

“Također smo se obavezali započeti novu trilateralnu saradnju na nadzvučnom i protunadzvučnom oružju i kapacitetima elektroničkog ratovanja”, piše u izjavi.

Kada su ga novinari pitali o dogovoru između Velike Britanije, SAD-a i Australije, kineski ambasador pri Ujedinjenim narodima Zhang Jun je u utorak upozorio da bi to u drugim dijelovima svijeta moglo izazvati krizu nalik onoj na Ukrajini.

“Ko ne želi vidjeti ukrajinski krizu trebao bi se suzdržavati od stvari koje bi druge dijelove svijeta mogle odvesti u krizu poput ove. Kao što kineska izreka kaže: ‘Ako ti se ne sviđa, nemoj to nametati drugima'”, rekao je Zhang.

SAD i Australija već imaju program razvoja nadzvučnog oružja naziva SCIFiRE, a britanski dužnosnici su rekli da iako se Velika Britanija neće u ovom trenutku pridružiti tom programu, tri će zemlje zajedno raditi na istraživanju i razvoju u tom području kako bi proširile svoje mogućnosti.

Raketa pet puta brže od zvuka

Administracija predsjednika Bidena ulaže u istraživanje i razvoj hipersoničnih raketa koje putuju pet puta brže od zvuka, u vrijeme kada je ruska invazija na Ukrajinu u februaru povećala zabrinutost za evropsku sigurnost.

“Uslijed ruske ničim izazvane, neopravdane i nezakonite invazije na Ukrajinu, ponavljamo čvrstu predanost međunarodnom sistemu koji poštuje ljudska prava, vladavinu prava i mirno rješavanje nesuglasica bez prisile”, rekle su vođe i dodali da potvrđuju svoju predanost “slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku”.

Izvor: Agencije