Turska uzvratila Grčkoj na optužbe o neodobrenim letovima

Tursko ministarstvo je pozvalo Grčku da “prekine sa provokativnim akcijama i retorikom”.

Manevri grčke mornarice na istoku Mediterana 2020. godine (AFP)

Turska je odbacila optužbe da su njeni borbeni avioni izvodili neodobrene vojne letove iznad grčkih otoka i optužila Grčku za „provokativne letove“ u blizini turskog kopna, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske navelo je da grčke optužbe „ne odražavaju istinu“, insistirajući da su vojni avioni Grčke više puta narušili turski zračni prostor iznad gradova Didim, Datca i Dalaman, na jugozapadu države.

Tursko ministarstvo je pozvalo Grčku da “prekine sa provokativnim akcijama i retorikom” i da podrži nedavno nastavljene pregovore sa ciljem izgradnje povjerenja između dvije zemlje.

Protestna nota

Turska i Grčka se dugo godina spore oko granice na moru i u zraku, a neslaganja su intenzivirana zbog istraživanja potencijalnih rezervi prirodnog plina u Sredozemnom moru.

Spor je rezultirao gotovo svakodnevnim patroliranjem snaga avijacije i misijama za presretanje, uglavnom u spornom zračnom prostoru oko grčkih otoka koji su blizu turske obale.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je u četvrtak da je generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu prijavio turske upade u zračni prostor Grčke, uključujući neodobrene letove iznad nekoliko velikih grčkih otoka.

Ministarstvo vanjskih poslova Grčke u srijedu je ambasadoru Turske u Atini uručilo protestnu notu zbog neodobrenih vojnih letova, navode agencije.

Izvor: Agencije