Zapaljena cigareta uzrok pada aviona EgiptAira 2016.

Požar u avionu koji se srušio u Sredozemno more 2016. izazvan je kombinacijom dva faktora: curenja iz maske za kiseonik kopilota i zapaljene cigarete koju je pušio pilot ili kopilot.

Avion na liniji Pariz-Kairo srušio se u Sredozemno more 19. maja 2016. godine (Reuters)

Pad aviona EgiptAira u Sredozemno more 2016. godine, u kojem je poginulo 66 osoba, dogodio se zbog požara u pilotskoj kabini, po zaključcima francuskih stručnjaka koje je objavio italijanski dnevni list Corriere della Sera.

Avion na liniji Pariz-Kairo srušio se u Sredozemno more 19. maja 2016. godine, između grčkog otoka Krita i sjeverne obale Egipta. Poginulo je 66 osoba, među kojima 40 Egipćana i 15 Francuza.

Dok je Kairo tvrdio da je avion bio napadnut, Pariz je bio za tezu o tehničkom uzroku udesa.

Po dokumentaciji od 134 stranice u koju je uvod imao italijanski list i koja je u martu proslijeđena Apelacionom sudu u Parizu, požar u avionu je izazvan kombinacijom dva faktora: curenja iz maske za kiseonik kopilota i zapaljene cigarete koju je pušio pilot ili kopilot, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AFP.

Požar u kokpitu

Zvučni snimci iz “crne kutije” podržavaju tu hipotezu, navodi italijanski list. Stručnjaci su posebno izolovali dva “šuštanja” iz mikrofona ugrađenog u masku kopilota nekoliko minuta prije nesreće, što vjerovatno ukazuje na jak protok kiseonika, jer je maska bila u režimu “hitne pomoći”.

Sam požar je potom nastao “varnicom ili plamenom”, vjerovatno izazvan cigaretom.

Ranije su dvojica vještaka ukazala na neadekvatnu zamjenu opreme za snabdijevanje maski pilota kiseonikom i posumnjala u mogućnost opasnog curenja tog gasa.

Već u izvještaju objavljenom u julu 2018. godine, francuski Biro za istraživanje sigurnosti civilnog zrakoplovstva (BEA) je tvrdio da je njegova hipoteza bila da je “izbio požar u kokpitu (…) koji se brzo razvijao i doveo do gubitka kontrole nad avionom”.

Dokument koji je objavio Corriere della Sera na osnovu snimaka razgovora pilota otkriva da su obojica rekla da su “umorna od noćnog leta i nedostatka sna”. Međutim, podaci kojima raspolažu pravni eksperti govore da je “poštovan raspored odmora” posade.

Izvor: Agencije