Arapska liga: Prekinuti s jevrejskim molitvama u Al-Aksi

Al-Aksa i Hamam al Sharif unutar nje su mjesto za molitve muslimana, rekao je jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi.

Izraelska policija upala je prošle sedmice u Al-Aksu tokom molitve muslimana (AFP)

Arapska liga pozvala je Izrael da zaustavi molitve Jevreja u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom Istočnom Jerusalemu, uz upozorenje da takvi postupci predstavljaju uvredu emocijama muslimana i da bi mogli izazvati širi sukob.

Liga se oglasila nakon višednevnih nasilnih događaja u Al-Aksu, tvrdeći da je Izrael ograničio muslimanima pravo molitve u Starom gradu u Jerusalemu, dok je dopustio ultranacionalističkim Jevrejima da uđu u sveto mjesto pod policijskom zaštitom.

“Naši zahtjevi su jasni, da su Al-Aksa i Hamam al Sharif unutar nje mjesto za molitve muslimana”, rekao je jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi.

Šef Arapske lige Ahed Aboul Gheit kazao je da Izrael krši stoljećima dugu politiku prema kojoj se nemuslimanima dozvoljava da posjete kompleks Al-Akse, ali ne i da se tamo mole.

Izraelska policija upala je prošle sedmice u Al-Aksu tokom molitve muslimana, kada je povrijeđeno najmanje 158 Palestinaca, dok su stotine uhapšene.

Treće sveto mjesto islama

Safadi, koji je ove sedmice razgovarao sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, susreo se sa višim zvaničnicima State Departmenta tokom njihove turneje po regiji, kako bi s njima razgovarao o spuštanju tenzija na svetoj lokaciji.

Rekao je da je dobio uvjeravanja da će Izrael zaustaviti ulaske jevrejskih vjernika u Al-Aksu.

Smješten na vrhu platoa Starog grada, kompleks Al-Akse je treće sveto mjesto islama, a muslimanima je poznat i kao Al-Haram al-Sharif.

Jevreji ga smatraju najsvetijim mjestom u judaizmu, a vjeruju da se tamo kriju dva antička hrama.

Izvor: Al Jazeera i agencije