Gotovo 1.900 djece u Etiopiji umrlo od gladi u protekloj godini

Najmanje 1.900 djece mlađe od pet godina umrlo je u protekloj godini od neuhranjenosti u regionu Tigraj u Etiopiji dok su trajali oružani sukobi, pokazuje studija.

Ljekar koji je radio na studiji rekao je da je pravi broj smrtnih slučajeva među neuhranjenom djecom vjerovatno veći (EPA)

Najmanje 1.900 djece mlađe od pet godina umrlo je u protekloj godini od neuhranjenosti u regionu Tigraj u Etiopiji dok su trajali oružani sukobi, navodi se u studiji koju su provele regionalne zdravstvene službe.

Smrtni slučajevi djece bilježeni su u zdravstvenim ustanovama širom Tigraja od juna prošle do 1. aprila ove godine , ali Zapadni Tigraj, koji je pod kontrolom snaga iz susjednog regiona Amhara, nije obuhvaćen u istraživanjem, prenosi AP.

Ljekar koji je radio na studiji rekao je da je pravi broj smrtnih slučajeva među neuhranjenom djecom vjerovatno veći jer mnoge porodice nisu bile u mogućnosti da dovedu svoju djecu u zdravstvene centre zbog problema sa transportom, prenosi Tanjug.

Stvarno stanje

“S obzirom da ne možemo da pristupimo većini oblasti, ne znamo šta se dešava na nivou cijele zajednice. Ovo su smrtni slučajevi koje smo uspjeli da zabilježimo u zdravstvenim ustanovama, ali većina smrtnih slučajeva prouzrokovanih neuhranjenošću ostala je neevidentirana”, rekao je ljekar koji je zatražio anonimnost zbog straha od odmazde.

Tigraj je odsječen od ostatka Etiopije od juna prošle godine kada su borci Narodnog oslobodilačkog fronta Tigraja (TPLF), ponovo zauzeli veći dio regiona nakon povlačenja saveznih snaga.

Izvor: Agencije