Scholz: NATO ne može i neće direktno intervenirati u Ukrajini

Njemački kancelar je rekao kako će Njemačka i dalje omogućavati isporuke oružja Ukrajini.

Kancelar Njemačke se suočava sa sve većim pritiskom unutar vlastite vladajuće koalicije i glavne opozicione stranke da isporuči teško oružje (EPA)

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je kako je važno spriječiti da se rat u Ukrajini proširi na druge zemlje, zbog čega „NATO ne može i neće direktno intervenirati u ratu“ u toj državi, prenosi Tanjug pozivajući se na AP.

Scholz je rekao kako će Njemačka i dalje omogućavati isporuke oružja Ukrajini, a jedna od mogućnosti su isporuke sistema iz istočnoevropskih zemalja koji bi bili lako i brzo upotrebljivi.

Kancelar Njemačke se suočava sa sve većim pritiskom unutar vlastite vladajuće koalicije i glavne opozicione stranke da isporuči teško oružje kao što su njemački tenkovi Leopard, dodaje AP.

Međutim, on je rekao da su Nemačka i njeni partneri u Grupi sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) zaključili da ima smisla slati sisteme koji se već koriste u Ukrajini, one kojima ukrajinske snage već znaju da rukuju kao što je npr. oružje iz sovjetskog doba koje još uvek imaju neki partneri NATO u istočnoevropskim zemljama, a zauzvrat zapadni partneri bi tim zemljama pomogli slanjem savremenog naoružanja.

Osiguran novac za oružje

Poslije razgovora sa predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom i drugim zapadnim liderima, Scholz je, kako navodi AP, rekao: „Svi mi ćemo nastaviti podržavati Ukrajinu, finansijski i vojno“.

U razgovoru sa zapadnim saveznicima, njemački kancelar je naglasio da su proizvođači vojne opreme ukazali da od oružja koje je neophodno Ukrajini mogu brzo isporučiti samo laka protivtenkovska i protivzračna borbena sredstva, prenio je Reuters.

“Mi ćemo osigurati potreban novac za kupovinu”, rekao je Scholz i dodao kako je cilj ojačati ukrajinsku vojska tako da može odbiti ruske napade.

Izvor: Agencije