U Šangaju prvi smrtni slučajevi od zatvaranja zbog COVID-a

Smrt troje starijih pacijenata označava prve smrtne slučajeve u Šangaju od kada su vlasti uvele karantin kako bi suzbile najveće širenje COVID-a 19 u Kini.

Kineske vlasti su obećale da će ustrajati s teškim ograničenjima kretanja i izolovati svakog ko je pozitivan - čak i ako ne pokazuje znakove bolesti (Reuters)

Kineske vlasti danas su prijavile tri smrtna slučaja od COVID-a 19 u Šangaju, prva od uvođenja posljednjih restrikcija krajem marta.

U saopštenju objavljenom na društvenim mrežama navodi se da su preminule tri starije osobe sa osnovnim bolestima, piše AFP, prenosi Beta.

U Šangaju je od početka epidemije od korona virusa umrla 4.641 osoba.

Više desetina hiljada novih slučajeva zaraze se bilježi dnevno.

Kineske vlasti su zaooštrile dugogodišnji pristup Pekinga nulte tolerancije prema virusu, obećavajući da će ustrajati s teškim ograničenjima kretanja i izolovati svakog ko je pozitivan – čak i ako ne pokazuje znakove bolesti.

Nestašica hrane i oštro provođenje zakona

Stanovnici Šangaja – jednog od najbogatijih i najkosmopolitskih gradova u Kini – ljuti su zbog ograničenja, a mnogi se žale na nestašicu hrane, spartanskih karantenskih uslova i oštro provođenje zakona, piše Al Jazeera English.

Korisnici društvenih mreža napali su vlasti zbog snimka na kojem zdravstveni radnici ubijaju psa – kućnog ljubimca, i sada ublažene politike odvajanja zaražene djece od njihovih roditelja koji nisu zaraženi.

U rijetkom uvidu u nezadovoljstvo, video snimci objavljeni na društvenim mrežama prošle sedmice pokazuju kako se neki stanovnici sukobljavaju s policijom u zaštitnim odijelima koja im naređuje da predaju svoje domove pacijentima.

Drugi snimci ukazuju na sve veći očaj, uključujući neke na kojima se vidi kako ljudi probijaju barikade tražeći hranu.

Kina se drži svoje politike

Uprkos tome, Kina, gdje je korona virus prvi put otkriven krajem 2019., drži se svoje provjerne nulte politike masovnog testiranja, ograničenja putovanja i ciljanih karantina.

Ipak, najmnogoljudnija nacija na svijetu u posljednje vrijeme se bori da obuzda epidemije u više regija, uglavnom zbog omikron varijante virusa koja se brzo širi.

Zemlja je posljednji put prijavila nove smrtne slučajeve od covida 19. marta – kada su preminule dvije osobe u sjeveroistočnoj provinciji Jilin – što su bili prvi takvi smrtni slučajevo u više od godinu dana.

Izvor: Al Jazeera i agencije