Rusija emitovala video zarobljenih ‘Britanaca’ koji traže razmjenu zarobljenika

Ruska državna TV emitovala je video koji prikazuje dva borca istog dana kada je Ukrajina emitovala video proruskog političara koji traži razmjenu zarobljenika.

Sean Pinner, jedan od nekolicine Britanaca koji se bore s ukrajinskim vojnicima [Ustupio Sean Pinner]

Ruska državna televizija objavila je video koji prikazuje kako dva zarobljena borca iz Velike Britanije koji se bore za Ukrajinu traže da budu razmijenjeni za prokremljskog političara kojeg drže ukrajinske vlasti.

Shaun Pinner i Aiden Aslin su u ponedjeljak odvojeno govorili za ruski državni TV kanal Rossiya 24, tražeći od britanske vlade da im pomogne da se vrate kući u zamjenu za Viktora Medvedčuka, bogatog Ukrajinca bliskog ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kojeg je Kijev nedavno uhapsio.

“Razumijem situaciju”, kaže Pinner u videu. “Želio bih apelovati na vladu da me vrati kući, želio bih ponovo vidjeti svoju suprugu.”

Pinner je uputio direktan apel britanskom premijeru Boris Johnsonu u svoje i Aslinovo ime, poručivši da bi “zaista cijenio njegovu pomoć u ovom slučaju”.

Nije poznato koliko su Piner i Aslin mogli slobodno govoriti, s obzirom na to da su bili u prisustvu neidentifikovanog muškarca.

Muškarac im je pokazao video Medvedčukove supruge Oksane koja je tokom vikenda apelovala da njen suprug bude razmijenjen za njih.

“Mislim da Boris treba poslušati Oksanu”, rekao je nervozno Aslin, prozvavši britanskog premijera imenom. “Ako [mu] je zaista stalo do britanskih građana kao što to inače govori, onda će pomoći.”

Obojica su se borila na ukrajinskoj strani u Mariupolju koji je sada gotovo potpuno pod ruskom kontrolom.

Aiden Aslin, koji se ranije sa kurdskom Jedinicom za zaštitu naroda (YPG) borio protiv ISIL-a u Siriji, u Ukrajini se borio protiv separatista koje podržava Rusija [Ustupio Aiden Aslin]

Medvedčuk je u apelu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom tražio da ga razmjene za “branioce i stanovnike Mariupolja”.

Ovaj 67-godišnjak bio je u kućnom pritvoru u Ukrajini od maja 2021. godine, nakon što je optužen za izdaju, a potom i za pomaganje “terorizma”. Kijev je saopćio da je pobjegao tri dana nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara ove godine.

Prošle sedmice je Zelenski objavio na Twitteru da je Medvedčuk uhapšen u specijalnoj operaciji ukrajinske sigurnosne službe.

Aslinova majka, Ang Wood, u petak je rekla za britanski list Daily Telegrapf da je prepoznala svog 28-godišnjeg sina zbog njegove prepoznatljive tetovaže.

“Aiden je pripadnik ukrajinskih oružanih snaga i to ga čini ratnim zarobljenikom. S njim se mora postupati prema odredbama Ženevske konvencije”, rekla je ona.

“Već izgleda kao da je pretučen. Vrijeme je da se britanska vlada uključi u njegovo puštanje, jer je on i dalje britanski državljanin.”

Aslin se pridružio vojsci 2018. godine, nakon što se sa svojom zaručnicom preselio u Ukrajinu. Ranije se, zajedno s Kurdima, borio protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji, navode novine.

Izvor: Al Jazeera i agencije