Ujedinjeno Kraljevstvo želi sporazum s Ruandom o azilantima

Sporazum koji će biti objavljen u četvrtak odnosi se na ljude koji u malim čamcima pokušavaju stići do Engleske gdje traže azil.

Prošle godine je više od 28.000 osoba prešlo iz Evrope u Veliku Britaniju, mnogi u malim gumenim čamcima (Reuters)

Očekuje se da će Ujedinjeno Kraljevstvo potpisati sporazum o slanju muških tražitelja azila koji malim čamcima prelaze La Manche u Ruandu, dok traje obrada njihovih zahtjeva za azil.

Ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel potpisat će u četvrtak sporazum vrijedan 120 miliona funti (158 miliona dolara) za “partnerstvo o migraciji i ekonomskom razvoju” u Kigaliju, glavnom gradu Ruande koja nema izlaze na more, navodi Times. Rečeno je da će troškove finansirati britanski porezni obveznici. Ruanda nije odgovorila na ove navode.

Prelazak kanala u malim čamcima također će biti proglašeno krivičnim dijelom, a oni kojima bude dopušten boravak morat će živjeti u strogo kontrolisanim kampovima, navodi list.

Britanski premijer Boris Johnson, koji je ponovo pod pritiskom nakon kazne zbog kršenja pravila karantina tokom pandemije COVID-19, također će objaviti nove planove za borbu protiv krijumčarskih bandi te povećanom prilivu migranata kroz kanal.

Johnsonov ‘dugoročni plan za azil’

Kritičari kažu da Johnson, usljed poziva na ostavku, pokušava odvratiti pažnju sa vlastitog ponašanja.

Prošle godine je više od 28.000 osoba prešlo iz Evrope u Veliku Britaniju, mnogi u malim gumenim čamcima.

“Prije Božića utopilo se 27 osoba, a u sedmicama koje su pred nama možda će biti mnogo više onih koji će izgubiti živote na moru, a čija tijela možda nikada neće biti pronađena”, rekao je Johnson. “Jučer je oko 600 njih prešlo kanal. Za samo nekoliko sedmica opet bi ih moglo biti oko 1000 dnevno.”

Očekuje se da će Johnson objaviti “dugoročni plan za azil”, prema objavama iz njegovog ureda.

Imati “kontrolu” granica Ujedinjenog Kraljevstva bio je jedan od aduta tokom kampanje “Ne” na referendumu iz 2016. na kojem se izjašnjavalo o tome treba li Britanija ostati u Evropskoj uniji.

U januaru su britanski mediji objavili da vlada planira razmjestiti mornaricu kako bi kontrolisala prelazak kanala.

Izvor: Al Jazeera