Gruško: Rusija će poduzeti odbrambene mjere ako Švedska i Finska uđu u NATO

Švedska i Finska su se pridružile sankcijama, učestvuju u antiruskoj kampanji Zapada, to je danas realnost. kaže zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova.

Rekao je da nije spreman odgovoriti da li je u sadašnjim uvjetima moguće pristupanje Švedske i Finske NATO-u (EPA)

Moskva će poduzeti neophodne sigurnosne i odbrambene mjere ukoliko Švedska i Finska uđu u Sjevernoatlantsku alijansu (NATO), izjavio je u četvrtak za TASS zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško, prenosi agencija Tanjug.

„Jasno je da je naša granica sa Finskom duga 1.300 kilometara. To će značiti radikalnu promjenu vojne i političke situacije i razumljivo je da ćemo biti prinuđeni poduzeti sigurnosne i odbrambene mjere koje smatramo neophodnim. To je suština vojnog razvoja“, poručio je Gruško odgovarajući na pitanje o mogućnosti da Rusija postavi nuklearno oružje u baltičkom regiji.

Rekao je da nije spreman odgovoriti da li je u sadašnjim uvjetima moguće pristupanje Švedske i Finske NATO-u.

„Decenijama je neutralni status ovih država osiguravao veoma visok nivo njihove bezbjednosti i uopće bezbjednosti u toj regiji koja je bila regija mira i saradnje i, što je najvažnije, veoma pouzdana platforma za izgradnju dobrosusjedskih odnosa sa nama”, ukazao je ruski diplomata.

Očuvanje trenutnog stanja

On je istakao da ih njihov neutralni status nije omeo na bilo koji način od razvijanja bližih veza sa Evropskom unijom i eventualnog članstva.

„Na osnovu racionalnih promišljanja i vitalnih interesa naroda koji žive na sjeveru Evrope, postojeće stanje se mora sačuvati”, naglasio je Gruško.

Prema riječima ruskog diplomate, u suprotnom će to, kako kaže, ozbiljno pogoršati vojnu situaciju i dovesti do najnepoželjnijih posljedica koje treba izbjeći. Kazao je kako Rusija održava diplomatske kontakte sa Švedskom i Finskom, iako su Štokholm i Helsinki uključeni u antirusku kampanju.

„Diplomatski kontakti su uvijek tu kao i ambasade. Međutim, Švedska i Finska su se pridružile sankcijama, učestvuju u antiruskoj kampanji Zapada, to je danas realnost,” poručio je Gruško.

Izvor: Agencije