Istraga o ratnim zločinima oko Kijeva

Francuski policajci doputovali su u Lavov na zapadu Ukrajine, kako bi s ukrajinskim kolegama sudjelovali u istrazi o ratnim zločinima počinjenim u okolici Kijeva.

Najnovija ruska ofanziva u regionu Donbas na istoku Ukrajine već je počela, izjavio je danas visoki ukrajinski zvaničnik (Reuters)
  • Najnovija ruska ofanziva u regionu Donbas na istoku Ukrajine već je počela, izjavio je visoki ukrajinski zvaničnik
  • Proruski separatisti kažu da su zauzeli luku u Mariupolju
  • Ramzan Kadirov, šef ruske republike Čečenije, kaže da će ruske snage krenuti u ofanzivu i to ne samo na opkoljenu luku Mariupolj, već i na Kijev i druge ukrajinske gradove
  • Ukrajinski predsjendik Volodimir Zelenski kaže da nije spreman odreći se dijela teritorije

U nastavku najvažnije vijesti iz Ukrajine:


Francuska policija u Ukrajini istražuje ratne zločine

Francuski policajci doputovali su u Lavov na zapadu Ukrajine, kako bi s ukrajinskim kolegama sudjelovali u “istrazi o ratnim zločinima počinjenim u okolici Kijeva”, saopćio je u ponedjeljak francuski ambasador u Ukrajini.

Ovo je prvi strani tim koji pruža takvu pomoć, objavio je na Twitteru ambasador Etienne de Poncins.

“Ponosan sam što u Lavovu dočekujem pripadnike tehničkog i forenzičkog odjela policije koji su došli kako bi s kolegama sudjelovali u istrazi ratnih zločina počinjenih u blizini Kijeva”, napisao je. “Već sutra izlaze na teren”.

“Solidarnost”, napisao je Poncins, dodajući emotikone francuske i ukrajinske zastave. Tvit je preveden na ukrajinski.

“Tehnička ekipa ministarstva unutarnjih poslova koja će ukrajinskim vlastima pomoći u identifikaciji žrtava i u prikupljanju dokaza, stigla je jutros u Ukrajinu”, piše u zajedničkom saopćenju francuskog ministarstva unutarnjih poslova, pravosuđa i vanjskih poslova.

“U dogovoru s ukrajinskim vlastima moći će sudjelovati i u istrazi Međunarodnog krivičnog suda”.

Rusko ministarstvo odbrane reagiralo je ocijenivši da “ne treba očekivati objektivnu istragu” francuske policije zbog “pristranosti tih ‘stručnjaka'”.

Rusko ministarstvo čak sumnja da je njihova zadaća “sakriti brojne ratne zločine” koje su, tvrdi Moskva, počinile ukrajinske snage i “izmisliti optužbe protiv ruskih jedinica”.


Ruski ambasador: Protjerivanje diplomata je kontraproduktivno za odnose Rusije i Hrvatske

Protjerivanje 18 ruskih diplomata iz Hrvatske je „kontraproduktivno“ za odnose dvije države, a ta odluka je dio „stare priče EU-a“, saopćio je u ponedjeljak ruski ambasador Andrej Nesterenko.

Hrvatska je u ponedjeljak ruskom ambasadoru uručila notu kojom traži da 18 diplomata i šest članova administrativnog osoblja napusti državu.

MVEP je pritom još jednom „najoštrije“ osudio “brutalnu agresiju na Ukrajinu i brojne počinjene zločine”.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je rekao da je broj diplomata i osoblja u ruskoj ambasadi u Zagrebu ovom odlukom “reduciran” na broj hrvatske ambasade u Rusiji.

Razlogom za odluku Hrvatske Nesterenko smatra „postulatima već iz stare priče Evropske unije“ o ruskoj vojnoj agresiji na Ukrajinu, njenim ratnim zločinima i kršenju teritorijalnih integriteta, koje ambasador u saopćenju stavlja pod navodnike.

„Ova odluka značajan je korak unatrag u bilateralnim odnosima, kontraproduktivan za rusko-hrvatsku saradnju uoči svečanog datuma – 30. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između naše dvije zemlje“, dodaje se u objavi ambasade na društvenim mrežama.


Slovačka će razmotriti davanje MIG-ova Ukrajini

Slovačka razmatra Ukrajini dati svoje borbene avione MiG-29 ako se pronađe alternativa za zaštitu njenog neba, rekao je u ponedjeljak premijer Eduard Heger.

Ukrajina od zapadnih saveznika traži teško naoružanje i avione otkad je Rusija napala 24. februara.

Zapad to sve više i čini, no raniji razgovori o avionima MiG-29, kakve koriste i Poljska i Bugarska, zaustavljeni su jer se plan smatrao preriskantnim zbog tenzija između Rusije i NATO-a.

Slovačka, članica NATO-a, susjed Ukrajine, posjeduje 12 aviona tog sovjetskog modela.

Bratislava je Kijevu već prepustila svoj sovjetski protuzračni sistem S-300.


Pentagon: Ruske snage dobivaju pojačanje u Donbasu

Ruske snage dobivaju pojačanje oko Donbasa, naročito blizu strateški važnog grada Izjuma, ali još nisu počele ofenzivu radi uspostave potpune kontrole nad tom regijom na istoku Ukrajine, rekao je u ponedjeljak visoki dužnosnik Pentagona.

“Zapazili smo ruske napore za opskrbu i za učvršćivanje u Donbasu”, rekao je novinarima taj dužnosnik koji je htio ostati anoniman, spomenuvši konvoj tenkova sjeverno od Izjuma, izvijestio je AFP.

Pentagon ocjenjuje da su u tom konvoju tenkova dijelovi komande i kontrole, jedinica za održavanje helikoptera i logistička jedinica za pješadiju, dodao je pred novinarima.

Ruske snage dobivaju pojačanje i jugozapadno od Donjecka, na istoku, ponajprije u topništvu, ali “ne mislimo da počinje nova ofenziva”, dodao je.

Visoki dužnosnik američkog ministarstva odbrane potvrdio je da je general Aleksandar Dvornjikov kojeg na Zapadu zovu “sirijski krvnik” izabran da vodi tu ofenzivu.

No “s obzirom na velike probleme u logistici i u opskrbi, na teškoće u manevriranju, na probleme u koordinisanju, moralu i hijerarhijskom ustroju, nije sigurno da će doista biti uspješan”, ocijenio je.

“General Dvonjikov je na početku invazije vodio ofenzivu na jugu i Rusi su imali više uspjeha ondje nego na sjeveru”, rekao je.


Mariupolj: Proruski separatisti kažu da su zauzeli luku

Čelnik proruskih separatista u Donjecku rekao je u ponedjeljak da su njegove snage u cijelosti zauzele lučku zonu strateški važnog grada Mariupolja, na jugoistoku Ukrajine, koji je više od mjesec dana pod opsadom, izvijestio je AFP.

“Što se tiče luke u Mariupolju, ona je već pod našom kontrolom”, rekao je Denis Pušiljin u izravnom javljanju za rusku mrežu Pervij Kanal.

Predstavnik separatističke vojske Eduard Basurin rekao je, prenosi novinska agencija Ria Novosti, da se ostatak ukrajinskih branitelja sada ukopao u tvornicama Azovstalj i Azovmaš.

Basurin je u ponedjeljak ujutro rekao da su zauzeli 80 posto lučke zone.

Snage samoproglašenih “republika” Donjecka i Luhanska, na istoku Ukrajine, u cijelosti sudjeluju u ofenzivi koju je Kremlj počeo 24. februara.

Ruska vojska i separatisti u Donjecku već više od mjesec dana drže pod opsadom Mariupolj, na obali Azovskog mora, gdje nailaze na žestok otpor, unatoč snažnim topničkim napadima i katastrofalnoj humanitarnoj situaciji.

Jedan od većih džepova ukrajinskog otpora je u golemom metalurškom kombinatu Azovstalj koji gleda na mariupoljsku luku.


Austrijski kancelar “otvoreno i oštro” razgovarao s Putinom u Moskvi

Austrijski kancelar Karl Nehammer sastao se u ponedjeljak u Moskvi licem u lice s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavio je Nehammerov ured nakon prvog sastanka Putina s nekim čelnikom EU-a od početka invazije na Ukrajinu.

“To nije bila prijateljska posjeta. Razgovor je bio vrlo otvoren, oštar i izravan“, rekao je Nehemmer dodavši kako se nada da će to pomoći da se rat privede kraju i poboljšaju uvjeti života civila.

“Moja najvažnija poruka Putinu je bila da rat mora napokon završiti jer su u ratu obje strane gubitnici“, dodao je.

Nehammer, prvi predsjednik države ili vlade neke članice Evropske unije koji je nakon početka rata u Ukrajini 24. februara posjetio ruskog predsjednika u Moskvi, naglasio je da je odlazak u Rusiju bila “obaveza“.

“Ova obaveza proizlazi iz odgovornosti da se ne propusti prilika postizanja primirja ili barem humanitarnog napretka za civile u Ukrajini“, izjavio je austrijski kancelar.

Nehammer je Putinu rekao kako će sankcije protiv Rusije ostati na snazi sve dok Ukrajinci umiru.

“Spomenuo sam i teške ratne zločine u Buči i naglasio kako odgovorni moraju snositi posljedice“, istaknuo je.

Iz ureda ruskog predsjednika zasad nije stiglo saopćenje sa sastanka.

Austrijski kancelar Karl Nehammer (EPA)

Lavrov: Rusija neće pauzirati ‘vojnu operaciju’ u Ukrajini radi mirovnih pregovora

Rusija neće pauzirati svoju “vojnu operaciju” u Ukrajini radi novih krugova mirovnih pregovora, rekao je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Ruski dužnosnici rekli su da mirovni pregovori s Ukrajinom ne napreduju onoliko brzo koliko bi oni željeli i optužuju Zapad da pokušava minirati pregovore optužujući ruske snage da su počinile ratne zločine, što Moskva poriče.

Lavrov je u intervjuu za rusku državnu televiziju rekao da ne vidi razloga zašto ne bi nastavili pregovore s Ukrajinom, ali je insistirao da Moskva neće zaustaviti invaziju, koju Kremlj naziva “vojnom operacijom”, kada se dvije strane ponovno sastanu.

Lavrov je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio suspenziju “vojne operacije” tokom prvog kruga pregovora potkraj februara, ali stajalište Moskve od tada se promijenilo.

“Nakon što smo se uvjerili da Ukrajina ne planira odgovoriti istom mjerom, odlučeno je da tokom idućih krugova pregovora neće biti pauze (u vojnoj akciji) sve dok se ne postigne konačan dogovor”, rekao je Lavrov.

Lavrov je prošle sedmice optužio Kijev da je Moskvi iznio “neprihvatljiv” nacrt mirovnog sporazuma koji odstupa od dogovora koje su dvije strane prije postigle. Kijev je odbacio tu Lavrovovu ocjenu kao taktiku potkopavanja Ukrajine ili skretanja pozornosti s optužbi za ratne zločine.

U intervjuu objavljenom u ponedjeljak, Lavrov je također rekao da su pozivi šefa evropske diplomatije Josepa Borrella da Evropska unija nastavi naoružavati Ukrajinu “jako ozbiljan zaokret” u evropskoj politici.


Szijjarto: Mađarska spremna da ruski gas plaća u rubljama

Mađarska je spremna da plaća ruski gas u rubljama bez narušavanja sankcije Evropske unije prema Rusiji, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Szijjarto.

„Što se tiče plaćanja gasa u rubljama, imamo rešenje koje obezbeđuje da ne kršimo nikakve sankcije, a da istovremeno obezbedimo stabilno snabdevanje Mađarske gasom“, rekao je Szijjarto novinarima, prenosi agencija Tas s.

Prema Reutrs izveštaju sa Szijjarto konferencije za novinare, šef mađarske diplomatije je objasnio da će prema toj šemi, podružnica mađarske MVM energetske grupe, CEE Energy, platiti naredni račun u evrima koje će Gazprombanka konvertovati u rublje i zatim prebaciti na račun ruskom Gasprom Eksportu.

(EPA)

Szijjarto je naveo da je opcija plaćanja računa u drugoj valuti, umesto u eurima, uključena u bilateralni ugovor između CEE Energya i Gasprom Eksporta koji je zaključen u septembru 2021, i koji će sada biti modifikovan tako da odražava planirane promjene.

On nije ulazio u detalje, pa je, kako napominje Reuters, nejasno da li će pad ruske valute na bilo koji način uticati na nove uslove plaćanja.

Szijjarto je podsjetio da je Mađarska, koja se u snabdjevanju najvećeg dijela svoje nafte i gasa oslanja na Rusiju, bila protiv zauzimanja zajedničkog stava EU po pitanju plaćanja ruskih energenata u rubljama, jer Budimpešta smatra to bilateralnim pitanjem.


Njemački Rheinmetall će isporučiti 50 Leopard tenkova Ukrajini

Njemački dobavljač vojne opreme Rheinmetall priprema se da Ukrajini isporuči do 50 polovnih borbenih tenkova Leopard 1, objavio je danas list Handelsblatt, pozivajući se na generalnog direktora te kompanije.

Rheinmetall bi prve tenkove mogao da isporučiti za šest sedmica, a ostatak u naredna tri mjeseca preko svoje podružnice Rheinmetall Italija ako dobije “zeleno svjetlo” od njemačke vlade, rekao je glavni izvršni direktor kompanije Armin Papperger, prenosi Reuters.

Rheinmetallov borbeni tenk Leopard 1 je prethodnik modela Leopard 2 koji je trenutno u upotrebi u njemačkim oružanim snagama. Armije koje koriste model Leopard 1 vratile su ga Rheinmetallu radi zamjene za nova vozila za savremenijom opremom, piše Handelsblatt.

Rheinmetall bi prve tenkove mogao da isporučiti za šest sedmica (EPA – Ilustracija)

Slovačka: Sistem S-300 isporučen Ukrajini nije uništen

Slovačka vlada je danas kategorički demantirala tvrdnje Rusije da je sistem protuzračne odbrane S-300 koji je nedavno isporučila Ukrajini već uništen.

Premijer Slovačke Eduard Heger je tu tvrdnju koju je ruska strana iznijela na Twitteru opisao kao prevaru, dodajući da je to i Ukrajina potvrdila, prenosi Tanjug BBC.

Ministar odbrane Jaroslav Nad rekao je nedjelju u diskusiji na televiziji da Slovačka pregovara sa Ukrajinom o prodaji nekih od svojih samohodnih haubica Zuzana – artiljerijskih topova na kamionima slovačke proizvodnje.

On je također, potvrdio izvještaje da dvije zemlje razgovaraju o mogućnosti da oštećeni ukrajinski tenkovi i borbena vozila pješadije budu poslati u Slovačku na popravku, prenosi britanski servis.


Kijev započeo razgovore s EU o upitniku za kandidaturu

Predstavnici Evropske unije i ukrajinska vlada počeli su razgovore o upitniku za dobijanje statusa kandidata za članstvo Ukrajine u EU, saopštio je danas ambasador EU-a u Kijevu Mati Masikas.

On je na Twitteru naveo da je danas razgovarao sa potpredsjednicom ukrajinske vlade zaduženom za evropske i evroatlantske integracije Olhom Stefanišinom, predstavnicima Evropskog komesarijata za proširenje i delegacije EU u Ukrajini kao i članovima ukrajinske vlade.

Podsjetio je da je upitnik osnova za mišljenje EK-a o aplikaciji Ukrajine za članstvo u EU.


Zelenski: Nismo spremni da se odreknemo dijela teritorije

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da nije spreman da ustupi dio svoje zemlje Rusiji, a da zauzvrat dobije mir.

“Nakon svega, nismo spremni da se odreknemo teritorije. Smatram da smo dovoljno dali mnogo života. Treba da ostanemo čvrsti dokle god možemo. Ali, ovo je život, razne stvari mogu da se dese”, rekao je Zelenski za CBS News, prenosi Tanjug.

Na pitanje voditelja da li je moguće uopšte pregovarati o teritoriji, Zelenski je rekao:

“Pa, ovo pitanje će se definitivno postaviti tokom mirovnih pregovora. Razumijemo rusku snagu. Razumijemo da je jedan od njihovih zahtjeva o kojima su uvijek pričali je priznavanje Krima kao ruske teritorije. Ja to definitivno neću priznati. I oni bi stvarno željeli da nam uzmu južne dijelove zemlje. Jasno razumijem da takva pitanja mogu biti postavljena, ukoliko bude pregovora. Ali, u startu kažemo da nismo spremni da se odreknemo naše teritorije. Da smo bili spremni, ne bi bilo rata”.


EU zbog sigurnosti zabranila prelete 21 ruske aviokompaniji

Evropska komisija ažurirala je danas Listu o zračnoj sigurnosti, proširivši spisak ruskih aviokompanija koje ne ispunjavaju međunarodne sigurnosne standarde i kojima je zabranjen ulazak u zračni prostor Evropske unije.

U Briselu navode da u pitanju nisu nove sankcije prema Rusije u svjetlu rata u Ukrajini već da se radi o zabrinutosti za sigurnost zbog ruske prinudne preregistracije aviona u stranom vlasništvu i njihovog rada bez važećih certifikata o ispravnosti, prenosi Tanjug.

“Ruska federalna agencija za zračni saobraćaj je dozvolila ruskim aviokompanijama da upravljaju stotinama aviona u stranom vlasništvu bez važećeg certifikata o ispravnosti. Dotične ruske aviokompanije su to svjesno učinile kršeći relevantne međunarodne standarde sigurnosti. Ovo nije samo jasno kršenje Konvencije o međunarodnoj civilnoj avijaciji, već predstavlja i neposrednu prijetnju sigurnosti”, navode u Evropskoj komisiji.


Litvanski režiser Mantas Kvedavaričijus poginuo u Ukrajini

Litvanski režiser dokumentarnih filmova Mantas Kvedavaričijus ubijen je u Mariupolju, kada su na njega pucale ruske snage, objavila je Evropska federacija novinara (EFJ), a prenosi Udruženje novinara Srbije.

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) su osudile njegovo ubistvo i zahtijevale da se novinarima osigura da slobodno rade svoj posao, prenosi Tanjug.

Prema njihovim informacijama, ruski vojnici su pucali na automobil režisera dok je pokušavao da napusti Mariupolj.

“Duboko smo šokirani i oštro osuđujemo ubistvo još jednog medijskog radnika. Novinari su civili i kao takve ih treba štititi i poštovati”, izjavile su Međunarodna i Evropska federacija novinara u saopštenju.


Kremlj: Prijem Švedske i Finske u NATO neće donijeti stabilnost

Eventualni prijem Švedske i Finske u NATO neće donijeti stabilnost Evropi, saopštio je danas Kremlj.

“U više navrata smo govorili da (Sjevernoatlantska) alijansa ostaje oruđe usmjereno ka konfrontaciji i da njeno dalje širenje neće donijeti stabilnost evropskom kontinentu,” odgovorio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na pitanje o mogućem ulasku Švedske i Finske u NATO, prenosi agencija Reuters.


Uništen aerodrom u ukrajinskom gradu Dnjepru

Aerodrom u gradu Dnjepru, u centralnoj Ukrajini, uništen je, saopštio je regionalni guverner.

U svojoj objavi na Telegramu, guverner Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko potvrdio je da su aerodrom i okolna infrastruktura pogođeni raketnim projektilima, prenio je Tanjug BBC.

Grad Dnjepar je postao logistički centar za snabdijevanje i medicinsku njegu i preko njega se premošćuju istočna i zapadna Ukrajinu zahvaljujući višestrukim saobraćajnim vezama preko rijeke Dnjepar, što ga čini potencijalnom metom ruskih snaga koje preusmjeravaju pažnju prema istoku Ukrajine.


EU: Na stolu opcije novih sankcija Rusiji

Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije Josep Borrell saopćio je kako su na stolu mogućnosti novih sankcija Rusiji, prenosi agencija Anadolija.

Počeo je sastanak ministara vanjskih poslova članica EU-a, uoči kojeg je Borrell odgovarao na pitanja medija.

Upitan da li je u razmatranju opcija embarga na rusku naftu, Borrell je rekao kako su sankcije uvijek na stolu i da će ministri razgovarati o novim koracima (EPA)

Istakao je kako je tokom posjete Ukrajini primijetio da su ruske snage usmjerene ka Donbasu.

 


Hrvatska protjeruje ruske diplomate

Hrvatska je protjerala 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja, saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, prenosi agencija Hina.

Hrvatska je ruskom ambasadoru u Hrvatskoj u ponedjeljak uručila notu kojom obavještava Rusiju o smanjenju broja diplomatskog i administrativno-tehničkog osoblja ruske ambasade u Zagrebu.

„Zatraženo je da 18 diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja (ukupno 24 djelatnika) Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj napusti Republiku Hrvatsku”, navodi se u saopćenju.

Hrvatska se time pridružila nizu evropskih država – Poljskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji i drugima. Susjedna Slovenija protjeruje 33 diplomata, navodi Hina.


Zelenski: U Mariupolju ubijeni deseci hiljada ljudi

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski u ponedjeljak je rekao kako je u Mariupolju ubijeno više desetaka hiljada ljudi te je od Seula zatražio bilo kakvu vojnu pomoć, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

„Mariupolj je uništen, imamo više desetaka hiljada mrtvih, ali usprkos tome Rusi ne zaustavljaju svoju ofanzivu”, rekao je ukrajinski čelnik u obraćanju zastupnicima južnokorejskog Parlamenta.

Po njegovim riječima, Rusija za narednu ofanzivu gomila desetke hiljada vojnika. Također je upozorio da Rusija prijeti Evropi, a ne samo Ukrajini te da se neće zaustaviti ukoliko ne bude zaustavljena.

Reuters je mogao potvrditi veliko razaranje Mariupolja, ali ne može potvrditi tačnost procjene Zelenskog o broju poginulih u gradu.

Mariupolj se nalazi između istočnih područja Ukrajine koja su pod kontrolom separatista i Krima.


Die Welt angažirao rusku novinarku Ovsjanikovu

Njemački list Die Welt objavio je kako je angažirao Marinu Ovsjanikovu, rusku novinarku koja je protestirala protiv moskovske ofanzive tokom udarnog termina na državnoj TV stanici.

Ovsjanikova (43) „je sada dopisnik za Die Welt koja izvještava iz Ukrajine i Rusije“, navodi se u saopćenju lista.

Bivša urednica ruske TV stanice Kanal 1 upala je u studio tokom emitiranja večernjih vijesti u udarnom terminu sa transparentom „No War“ na engleskom jeziku.

Ovsjanikova je protestirala tokom vijesti u udarnom večernjem terminu (EPA)

Proruski separatisti najavljuju intenziviranje borbi

Operacija za oslobađanja teritorije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) bit će intenzivirana, izjavio je danas lider DNR-a Denis Pušilin.

„Sada će operacija biti intenzivirana. Jer što više odugovlačimo, to više pati civilno stanovništvo koje je talac situacije”, poručio je Pušilin, a prenosi RIA Novosti.

Dodao je kako su identificirali oblasti u kojima je potrebno da se ubrzaju određeni koraci.


Zelenski: Rusija koncentrira mnoštvo vojnika za novu ofanzivu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Rusija koncentrira desetine hiljada vojnika za novu ofanzivu.

Zelenski je u obraćanju južnokorejskom parlamentu rekao da Rusija neće stati dok ne bude primorana, prenosi Reuters.


Norveška produžava prisustvo NATO snaga u Litvaniji

Norveška će produžiti prisustvo svojih NATO snaga raspoređenih u Litvaniji, što znači da će svih 200 vojnika ostati u toj zemlji do augusta, saopštilo je danas norveško ministarstvo odbrane.

Pojačano prisustvo NATO snaga povećano je u februaru za gotovo 50 vojnika na tromjesečnoj osnovi, a ovaj raspored je produžen za još tri mjeseca, prenosi agencija Reuters.

Kako je saopštila Norveška, plan je da zemlja doprinese vojnicima NATO snaga i poslije augusta, ali nije precizirano koliko će ih biti raspoređeno, prenosi Tanjug.


Kijev tvrdi da je ruska ofanziva u Donbasu već počela

Najnovija ruska ofanziva u regionu Donbas na istoku Ukrajine već je počela, izjavio je danas visoki ukrajinski zvaničnik i upozorio da Rusija nastavlja da grupira svoje snage na tom području.

Vadim Denišenko, savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, izjavio je na nacionalnoj televiziji da je “velika ofanziva (na istoku Ukrajine) već počela”, prenosi Tanjug.

“Moramo da shvatimo da se neće ponoviti 24. februar, kada su počeli prvi zračni udari i eksplozije i kada smo samo konstatirali da je rat počeo. U Donbasu je pokrenuta velika ofanziva”, rekao je Denišenko, prenosi CNN.


Nehammer otputovao u Moskvu na razgovor sa Putinom

Austrijski kancelar Karl Nehammer otputovao je jutros u Moskvu, gdje će se, kao prvi državnik iz Evropske unije od početka rata u Ukrajini, sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Nehammer je najavio da, iako su šanse male, želi da se u razgovoru sa Putinom založi za okončanje rata u Ukrajini, prenosi Tanjug.

On je, ranije, kazao da je inicijativa za sastanak sa Putinom, potekla od njega lično, i da je susret ugovorio još pred posjetu Ukrajini.

Prenio je da je o tome informirao predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, i da je sve usaglašeno sa vrhom EU-a.


Generalštab Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da Rusija nastavlja jačati svoje vojne jedinice u Ukrajini

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da Rusija nastavlja jačati svoje vojne jedinice na području Ukrajine.

“U Rusiji se poduzimaju koraci za premještanje vojnih jedinica, jačanje sistema komandiranja i kontrole kao i pružanje materijalne i tehničke podrške trupama”, navodi se u saopštenju, prenosi Anadolija.

U saopštenju se navodi da su vojne jedinice raspoređene iz istočnih i centralnih vojnih regiona Rusije u Belgorodsku, Voronješku i Kursku u oblasti na granici s Ukrajinom.


Ukrajina tvrdi da je od početka rata ubijeno najmanje 19.500 ruskih vojnika

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je u ponedjeljak da je od početka rata u Ukrajini ubijeno najmanje 19.500 ruskih vojnika.

Ukrajina je objavila najnovije informacije o ruskim vojnim gubicima tvrdeći da su njihove snage dosad uništile 154 ruska vojna aviona, 137 helikoptera, 725 tenkova, 1.923 oklopna vozila, 347 topova, 111 raketnih sistema i 55 protuzračnih sistema, prenosi Anadolija.

Iz Kijeva također tvrde da je ruska vojska u Ukrajini izgubila i 1.387 vozila, 76 cisterni i 119 bespilotnih letjelica.


Borrell: Narednih dana očekujemo ruski napad na Donabas

Ministri vanjskih poslova Evropske unije sastaju se danas u Lukemburgu, a fokus razgovora redovnog aprilskog Vijeća EU-a i ovoga puta biće na Ukrajini uz upozorenje šefa diplomatije EU-a Josepa Borrella da se očekuje nova ruska ofanziva na Donbas, ali i kriza na globalnom nivou kada je riječ o energentima i hrani.

“Plašim se da se ruske trupe koncentriraju na Istoku da bi pokrenule napad na Donbas. Ukrajinci su toga svjesni. Plašim se da će se u narednim danima pojačati ratana dejstva u Donbasu”, kaže Borrell, prenosi Tanjug.


Rusija tvrdi da je uništila lansere S-300 u Ukrajini

Rusija je uništila proturaketni sistem S-300 u Ukrajini koji je Kijev primio od jedne evropske države, objavilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo odbrane te tvrdi da su ruski vojnici srušili i dva aviona SU-25.

Ministarstvo tvrdi da su ruske rakete Kalibr ispaljene u nedjelju uništile četiri lansera S-300 skrivenih u hangaru u predgrađu grada Dnjipra, prenosi Hina.

U tom  napadu pogođeno je 25 ukrajinskih vojnika, tvrdi nadalje rusko ministarstvo odbrane.

Rusija u svojoj objavi ne navodi koja je to evropska zemlja isporučila S-300.


Za danas dogovoreno devet humanitarnih koridora

Kijev i Moskva dogovorili su za danas devet humanitarnih koridora za evakuaciju ljudi iz istočnih regiona u istočnoj Ukrajini uključujući pet u Luganskom regionu, rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Između ostalih, planiran je i jedan humanitarni koridor za ljude koji će biti evakuirani privatnim transportom iz Marijupolja, prenosi Reuters.

U nedjelju je evakuirano koridorima skoro tri hiljade ljudi, rekla je ona.


Borrell: Uvođenje dodatnih sankcija EU-a Rusiji je opcija

Šef diplomatije Evropske unije Jozep Borrel izjavio je danas da postoji opcija uvođenja dodatnih sankcija Evropske unije Rusiji.

Sankcije su uvijek na stolu, kazao je Borrell (EPA)

Borrell je to rekao odgovarajući na pitanje da li je EU spremna da razmotri ruski naftni embargo kao odgovor na rusku vojnu operaciju u Ukrajini, prenosi Tanjug.

“Sankcije su uvijek na stolu,” rekao je on novinarima uoči sastanka sa ministrima vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu, prenosi agencija Reuters.


Svjetska banka: Ukrajinska ekonomija će u 2022. godini pasti za 45 posto

Ukrajina će zbog ruske invazije u 2022. pretrpjeti ekonomski pad od 45,1 posto, a značajni negativni učinci rata i sankcija Rusiji pogodit će i zemlje u nastajanju i razvoju na prostoru Evrope i centralne Azije, procjene su Svjetske banke.

“Rat je produbio zabrinutost oko naglog usporavanja svjetske ekonomije, vrtoglavog rasta inflacije i duga te povećane nivoa siromaštva. Ekonomske posljedice osjećaju se u mnogim ekonomskim tokovima, od robnih i finansijskih tržišta, trgovinskih i migracijskih veza sve do negativnog učinka na povjerenje”, navodi se u najnovijem izdanju izvještaja Svjetske banke o ekonomskim aktualnostima u regiji Evrope i centralne Azije.

Pritom se očekuje da će zemlje u nastajanju i razvoju na prostoru Evrope i centralne Azije pretrpjeti većinu negativnih učinaka, a da će ekonomija te regije ove godine doživjeti kontrakciju od 4,1 posto, umjesto rasta od tri posto prema predratnim prognozama.


Od početka sukoba u Ukrajini u Poljsku izbjeglo 2,65 miliona ljudi

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, 2,65 miliona ljudi je izbjeglo iz te zemlje u Poljsku, saopštila je danas poljska granična straža.

Broj ljudi koji prelaze granicu sa Poljskom značajno je opao posljednjih sedmica, a broj ljudi koji prelaze u Ukrajinu je porastao, prenosi Tanjug.

U nedjelju je 28.500 ljudi prešlo u Poljsku, što je za dva posto manje u odnosu na subotu, objavila je granična straža na Twitteru.


Francuska banka Societe Generale obustavila poslovanje u Rusiji

Francuska multinacionalna investiciona banka i kompanija za finansijske usluge Societe Generale objavila je u ponedjeljak da je obustavila poslovanje u Rusiji.

“Societe Generale prestaje sa bankarskim i osiguravajućim aktivnostima u Rusiji i najavljuje potpisivanje kupoprodajnog ugovora o prodaji cijelog udjela u Rosbank i ruskim osiguravajućim društvima Grupe Interros Capital, prethodnom akcionaru Rosbanke”, navodi se u saopštenju, prenosi Anadolija.

Banka je saopštila da napušta Rusiju “na efikasan i uredan način”, osiguravajući kontinuitet zaposlenima i klijentima. Dodaje se da prodaja udjela podliježe odobrenju regulatornih i antimonopolskih tijela, a očekuje se da će biti zaključena u narednim sedmicama.


Njemačka vojska priprema evakuacijski let za ranjene Ukrajince

Njemačka vojska (Bundeswehr) priprema se zračnim putem evakuirati ranjene Ukrajince, javlja novinska agencija dpa u ponedjeljak.

Posebni avion Air Force Airbus A310 MedEvac treba poletjeti iz vojne zračne baze Koeln-Wahnu u grad Rzeszow na jugoistoku Poljske i prevesti djecu i odrasle na liječenje u Njemačkoj, prenosi Hina.

To će biti prva takva evakuacija avionom od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, piše agencija.

Ranjeni ukrajinski vojnici već se liječe u Njemačkoj kamo su prevezeni drugim prevoznim sredstvima.


London: Rusija nastavlja sa granatiranjem ciljeva u Donbasu

Rusko granatiranje se nastavlja u oblastima Donjecka i Luganska, a ukrajinske snage su odbile nekoliko napada koji su rezultirali uništenjem ruskih tenkova, vozila i artiljerijske opreme, objavilo je danas ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Prethodna upotreba fosforne municije ruskih snaga u regionu Donjecka također povećava mogućnost da se takvi napadi fosfornim granatama ponove i u Mariupolju, jer se borbe oko tog grada intenziviraju, saopštila je britanska vojna obavještajna služba, prenosi Tanjug.

U izvještaju se navodi da kontinuirano oslanjanje Rusije na nenavođene projektile u velikoj mjeri povećava rizik od daljih civilnih žrtava.

Reuters nije mogao odmah da provjeri tačnost podataka navedenih u izvještaju britanske vojne obavještajne službe.


Šefovi diplomatije EU-a danas razgovaraju o dodatnoj pomoći Ukrajini

Ministri vanjskih poslova država članica Evropske unije u ponedjeljak će na sastanku u Luksemburgu razgovarati o dodatnoj vojnoj pomoći za Ukrajinu suočenoj s ruskom agresijom, ali razmatrat će i nove sankcije Moskvi.

Ministri će razgovarati o prijedlogu evropskog povjerenika za vanjske poslove i sigurnost Josepa Borrella da se Ukrajini isporuči oružje i vojna oprema u vrijednosti 500 miliona eura.

Razgovarat će i o mogućim dodatnim sankcijama Rusiju među kojima je embargo na naftu, nakon što je prošle sedmice donesena odluka o zabrani izvoza ruskog ugljena.


Sjetva žitarica u Ukrajini može da dostigne 80 posto nivoa prije rata

Sjetva proljetnih usjeva u Ukrajini može da dostigne u 2022. godini nivo od 80 posto površina prije rata ako zemlja uspe da očisti mine u sjevernim regionima, izjavio je danas zamjenik ministra poljoprivrede Taras Visocki, prema izvještaju državne novinske agencije Ukrinform.

Ukrajinski poljoprivredni zvaničnici su u februaru rekli da će sjetvene površine biti prepolovljene zbog ruskog napada na Ukrajinu, ali su kasnije revidirali prognozu na gotovo 70 posto površina pošto Rusija nije zauzela veći dio zemlje, prenosi Tanjug.

“Ako teritorije Černjihovske i Sumske oblasti, koje imaju ogromne poljoprivredne površine, budu očišćene od mina u narednim sedmicama, zasijana površina bi mogla da se poveća na 80 procenata”, rekao je Visocki, prenosi Reuters.

Dio teritorije Černjihovske i Sumske oblasti su zauzele ruske snage, koje su se kasnije povukle iz tih regiona pri čemu su minirale te oblasti, navodi britanska agencija.


U više ukrajinskih gradova ponovo sirene za uzbunu

Širom Ukrajine jutros su se ponovo oglasile sirene za zračnu opasnost.

Kako navode lokalni mediji, sirene su se začule u regionima Kijeva, Lavova, Dnjepra i Zaporožja, prenosi Tanjug.

BBC podsjeća da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio Ukrajince da se spreme za još veće operacije ruske vojske na istoku zemlje.


Kadirov najavljuje široku ofanzivu ruskih snaga u Ukrajini

Ramzan Kadirov, šef ruske republike Čečenije, izjavio je rano jutros da će ruske snage krenuti u ofanzivu i to ne samo na opkoljenu luku Mariupolj, već i na Kijev i druge ukrajinske gradove.

“Biće ofanziva i to ne samo na Mariupolj, već i na druga mjesta, gradove i sela”, rekao je Kadirov u video snimku objavljenom na njegovom Telegram kanalu, prenosi Reuters.

On je najavio da će prvo biti oslobođeni Lugansk i Donjeck, a zatim Kijev i svi drugi gradovi, prenosi Tanjug.

“Uvjeravam vas: nijedan osvojeni dio neće biti vraćen”, rekao je Kadirov koji je sebe često opisivao kao “pješadinca” ruskog predsjednika Vladimira Putina i dodao da ne treba sumnjati u osvajanje Kijeva.


Kličko: Povlačenje Rusa ne znači da su odustali od Kijeva

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko smatra da povlačenje ruskih snaga iz Kijeva ne znači da su odustali od želje da zauzmu prijestolnicu.

Kako prenosi Ukrinform, Kličko je to rekao u intervjuu za američku televiziju ABC, koji je dao zajedno sa svojim bratom Vladimirom.

“Činjenica da se neprijatelj povukao iz Kijeva ne znači da je odustao od želje da zauzme prijestolnicu”, istakao je Kličko i dodao da je stoga nemoguće isključiti sljedeći pokušaj ruskih snaga da zauzmu Kijev za dva dana.

“Prijestolnica mora da nastavi da bude spremna za odbranu”, poručio je Kličko.


Zelenski: Rusija se boji priznati kukavičke pogreške

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je u noći na ponedjeljak ruske snage za mučenje i kukavičluk te rekao da se vlast boji priznati pogreške.

Zečenski je odbacio ruske tvrdnje da su civilne žrtve u Buči i u drugim kijevskim predgrađima rezultat ukrajinskih vojnih napada, nazivajući to znakom ruske slabosti

“Mogu koristiti još više raketa protiv nas, još više zračnih bombi”, rekao je. “Ali mi smo spremni za njihove akcije. Odgovorit ćemo”, prenosi Hina.

Odbacio je ruske tvrdnje da su civilne žrtve u Buči i u drugim kijevskim predgrađima rezultat ukrajinskih vojnih napada, nazivajući to znakom ruske slabosti.


Kuleba: Do rata ne bi došlo da je Ukrajina članica NATO-a

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u nedjelju da je bila strateška pogreška Njemačke i Francuske kada su se 2008. usprotivile ukrajinskom pristupanju NATO-u.

Sada njegova zemlja plaća za tu grešku. “Da smo članica NATO-a, ovaj se rat ne bi dogodio”, rekao je za američki NBC u emisiji “Meet The Press”, prenosi Hina.

Kuleba je također optužio Njemačku da nije pružila podršku njegovoj zemlji jer još uvijek razmišlja u kategorijama odbrambenog i ofanzivnog oružja kada se radi o vojnoj opremi.

“Da nismo izgubili puno vremena u raspravama o pitanju odbrambenog naspram ofanzivnog oružja i što Ukrajini treba, a što ne treba, sada bismo bili u drugačijoj poziciji, u snažnijoj poziciji”, rekao je.

Izvor: Agencije