Sve više stranih medija u Rusiji prestaje s radom

Veliki broj zapadnih medija obustavio je rad u Rusiju nakon što je Moskva uvela ograničenja za strane medije.

Medijima u Rusiji je zabranjeno korištenje izraza kao što su 'napad' i 'invazija' (Reuters)

Sve više međunarodnih televizijskih kuća i stranih medija prestaje s radom u Rusiji pošto je tamošnji parlament ograničio izvještavanje o invaziji na Ukrajinu, javlja dpa.

Njemačke javne televizije ARD i ZDF najavile su da trenutno prestaju s izvještavanjem o situaciji u Rusiji i Ukrajini iz svojih studija u Moskvi, ali će o njoj nastaviti informirati javnost iz svojih studija na drugim lokacijama.

Velik broj zapadnih medija, među kojima su i BBC i Bloomberg, obustavili su rad u Rusiju nakon što je Moskva uvela ograničenja za strane medije, prenosi Hina.

“CNN će prestati emitirati u Rusiji dok ne procijenimo situaciju i odlučimo o daljnjim koracima”, rekli su iz te televizijske kuće za dpa.

Strogo kažnjavanje širenja ‘lažnih informacija’

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je potpisao novi zakon po kojem se za “širenje lažnih informacija o vojnim snagama” može dobiti visoka novčana, ali i zatvorska kazna u trajanju do 15 godina.

Jedni od posljednjih ruskih nezavisnih medija – popularna radiostanica Ekho Moskvy i portal Dozdh – zbog novog zakona su prestali s radom.

Po ovom zakonu posebno se kažnjava širenje navodno lažnih informacija o ruskim vojnicima, diskreditiranje ruskih vojnih snaga, kao i pozivi na sankcioniranje Rusije.

Moskva invaziju na Ukrajinu službeno naziva “vojnom operacijom”, a medijima je već zabranjeno korištenje izraza kao što su “napad” i “invazija”.

Napad Putinovog režima na istinu

BBC je u petak najavio da prestaje rad njihovih izvjestitelja u Rusiji. U nedjelju je glasnogovornik servisa potvrdio da je međunarodni program BBC World News, koji se emitira u mnogim zemljama širom svijeta, u Rusiji blokiran od nedjelje.

Iz radija Free Europe / Radio Liberty (RFE/RL), kojeg finansira SAD, u subotu su objavili da prestaju s radom u Rusiji.

Kao razloge prestanka rada naveli su stečajni postupak koji su ruske porezne službe pokrenule nad ruskom podružnicom RFE/RL, sve veći pritisak policije nad njihovim novinarima i novi zakon o medijima.

“Ovu odluku RFE/RL nije donio na svoju ruku, ona mu je nametnuta napadom Putinovog režima na istinu”, kazao je RFE/RL-ov predsjednik Jamie Fly u izjavi za medije.

S radom prestali mnogi evropski mediji

Nastavljaju s izvještavanjem o “katastrofalnoj invaziji Rusije na susjednu Ukrajinu… ali izvan Rusije.”

RFE/RL u Rusiji je prisutan od 1991.

“Nakon godina prijetnji, zastrašivanja i zlostavljanja, iz Kremlja sada očajnički žele spriječiti da informacije o nelegalnom ratu u Ukrajini dođu do ruskih građana zbog čega su poštene novinare prikazali kao izdajice Rusije”, dodao je Fly.

Drugi evropski mediji, među kojima su i španska državna novinska agencija EFE, novine El Pais, televizijska kuća RTVE i italijanska televizijska kuća RAI, također su prestali s radom.

Izvor: Agencije