Zelenski pozvao Putina na direktne pregovore

Predsjednik Ukrajine također je pozvao zapadne lidere da mu daju više aviona ukoliko neće zabraniti letove iznad Ukrajine.

Sjedi sa mnom, a ne na 30 metara udaljenosti, poručio je Zelenski Putinu (AFP)

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je svog ruskog kolegu Vladimira Putina da održi direktne pregovore i prekine rusku invaziju na njegovu zemlju, dok je u isto vrijeme pozvao Zapad da poveća vojnu pomoć Kijevu.

Obraćajući se novinarima u svom dobro utvrđenom uredu u glavnom gradu Ukrajine, Zelenski je upozorio Zapad da bi Rusija mogla krenuti prema ostatku Evrope ukoliko Putinova vojna ofanziva bude uspješna.

“Nije da ja baš želim razgovarati sa njim”, rekao je ukrajinski predsjednik. “Moram razgovarati s Putinom. Svijet treba razgovarati s Putinom. Nema drugog načina da se zaustavi ovaj rat.”

Zatim je, obraćajući se Putinu, rekao: “Šta želiš od nas? Napusti našu zemlju.”

“Sjedi sa mnom, a ne na 30 metara udaljenosti”, rekao je, referirajući se na činjenicu da Putin sa svjetskim liderima sjedi za enormno dugim stolom.

Putin je pokrenuo rusku invaziju na Ukrajinu prošle sedmice, opisujući je kao “posebnu vojnu operaciju” koja ima za cilj izbacivanje “neonacista” koji vladaju zemljom.

Zapad je odgovorio neviđenim sankcijama Moskvi, no ruske snage nastavljaju napade na ukrajinske gradove, ukljućujući glavni grad Kijev na sjeveru, drugi po veličini grad Harkov na istoku te lučke gradove Herson i Mariupolj na jugu.

U osmodnevnom sukobu na hiljade ljudi je ubijeno i ranjeno, a više od milion Ukrajinaca pobjeglo je u susjedne zemlje.

Apel čelnicima zapadnih zemalja

Zelenski je u četvrtak još jednom uputio apel čelnicima zapadnih zemalja da zabrane letove iznad Ukrajine, što su Sjedinjene Američke Države odbile, rekavši da bi ih takav potez mogao uvući u direktan sukob s Rusijom.

No, ukrajinski predsjednik tvrdi da Rusi neće stati samo na Ukrajini.

“Ako nemaš moć da zatvoriš nebo za ruske avione, onda mi daj avione”, rekao je Zelenski.

“Ako nas više ne bude, ne daj Bože, sljedeće će biti Latvija, Litvanija i Estonija”, rekao je i dodao: “Vjerujte mi”.

Apel Zelenskog uslijedio je nakon što su se ruska i ukrajinska delegacija sastale na pregovorima u Bjelorusiji. Dvije strane dogovorile su uspostavu humanitarnog koridora.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da je privremeni prekid borbi na određenim mjestima također moguć.

“Dakle, ne svuda, već samo u onim mjestima na kojima će se nalaziti humanitarni koridori, moguć je prekid vatre dok traje evakuacija”, rekao je.

Dvije strane također su razgovarale o isporuci lijekova i hrane u mjesta na kojima su vođene najžešće borbe, rekao je, ističući kako će se ponovo naći naredne sedmice.

Izvor: Al Jazeera i agencije