Otcijepljena gruzijska regija Južna Osetija planira postati dio Rusije

“Vjerujem da je ujedinjenje s Rusijom naš strateški cilj, naš put, težnja naroda”, rekao je predsjednik otcijepljene gruzijske regije Južne Osetije Anatolij Bibilov.

Moskva je priznala nezavisnost tog teritorija i obalne regije Abhazije nakon rata s Gruzijom 2008. godine (EPA)

Predsjednik otcijepljene gruzijske regije Južne Osetije rekao je u srijedu da će taj teritorij u bliskoj budućnosti poduzeti odgovarajuće pravne korake da postane dio Rusije, prenosi Hina.

Moskva je priznala nezavisnost tog teritorija i obalne regije Abhazije nakon rata s Gruzijom 2008. godine.

Pružila im je opsežnu financijsku podršku, ponudila rusko državljanstvo njihovom stanovništvu i ondje smjestila hiljade vojnika.

“Vjerujem da je ujedinjenje s Rusijom naš strateški cilj, naš put, težnja naroda”, rekao je Anatolij Bibilov, čije je riječi prenijela služba za medije stranke Jedinstvena Rusija.

Dodjeljivanje ruskih državljanstava

“Poduzet ćemo odgovarajuće pravne korake u bliskoj budućnosti. Republika Južna Osetija bit će dio svoje historijske domovine – Rusije.”

Kao i u regiji Donbas, ruskog govornog područja u istočnoj Ukrajini, Moskva je iskoristila priznanje odcijepljenih regija i dodjeljivala državljanstva kako bi održala oružanu prisutnost na području bivšeg Sovjetskog Saveza koje vidi kao dio svoje prirodne sfere utjecaja.

Dugotrajna ruska potpora naoružanim separatistima u Donjecku i Luhansku osigurala je Rusiji platformu za pokretanje vojne invazije 24. februara, a jedan od ciljeva je “osloboditi” širu regiju Donbasa od ukrajinske kontrole.

Izvor: Agencije