Biden rat u Ukrajini nazvao ‘strateškim neuspjehom’ Moskve

”Uprkos brutalnosti Vladimira Putina nema sumnje da je ovaj rat već strateški neuspjeh za Rusiju”, rekao je Biden.

Biden je tokom dvodnevne posjete Poljskoj, predvidio da će rat Rusije biti okončan porazom (Reuters)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden je ruski rat protiv Ukrajine nazvao ”strateškim neuspjehom“ Moskve, javlja Anadolija.

”Uprkos brutalnosti Vladimira Putina (predsjednika Rusije, op.a.) nema sumnje da je ovaj rat već strateški neuspjeh za Rusiju”, rekao je Biden u obraćanju u Varšavi, glavnom gradu Poljske, koja graniči s Ukrajinom.

Nakon što je ranije u subotu Putina nazvao “krvnikom“, Biden je tokom dvodnevne posjete Poljskoj, predvidio da će rat Rusije biti okončan porazom.

”Ukrajina nikako neće biti pobjeda za Rusiju, jer su ljudi odbili da žive u svijetu beznađa i tame. Mi ćemo imati drugačiju budućnost, svjetliju, ukorijenjenu na demokratiji i principima, nadi i svjetlu, iskrenosti, dostojanstvu slobode i mogućnostima”, naglasio je Biden.

Više od 3,7 miliona Ukrajinaca izbjeglo

Rusija je 24. februara počela rat u Ukrajini koji je izazvao bijes međunarodne zajednice.

Članice Evropske unije, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija samo su neke od mnogih zemalja koje su uvele sankcije Moskvi.

U Ukrajini je poginuo najmanje 1.104 civila, dok ih je 1.754 ranjeno, podaci su Ujedinjenih nacija (UN), s tim da bi stvarne brojke mogle biti veće.

Više od 3,7 miliona Ukrajinaca izbjeglo je u susjedne zemlje, dok je interno raseljeno više od 6,5 miliona, pokazuju podaci Visokog komesarijata za izbjeglice UN-a (UNHCR).

Izvor: Agencije