Fauci: Ne bi me iznenadilo povećanje broja oboljelih

Vodeći američki imunolog kaže da ga ne bi iznenadilo da vidi povećanje broja oboljelih od COVID-19 u SAD-u, ali da ipak ne očekuje veliki skok.

Američki imunolog kaže da bi očekivano povećanje u broju slučajeva moglo bit zbog izuzetno zaraznog omikron podsoja BA.2 i ublažavanja mjera vezanih za nošenje maske (EPA)

Vodeći američki imunolog Anthony Fauci izjavio je da ga ne bi iznenadilo da vidi povećanje broja oboljelih od COVID-19 u Sjedinjenim Američkim Državama, ali da ipak ne očekuje veliki skok.

“Ne bih bio iznenađen uopće da vidim neki skok u brojkama”, kazao je on na događaju koji je organizirao Washington Post.

Dodao je da ipak očekuje da će doći do većeg porasta, izuzev ukoliko se nešto dramatično ne promijeni, a što bi izazvalo veliki skok, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Zarazni omikron podsoj BA.2

Američki imunolog kaže da bi očekivano povećanje u broju slučajeva moglo biti zbog izuzetno zaraznog omikron podsoja BA.2 i ublažavanja mjera vezanih za nošenje maske.

“Pratimo šta se dešava u Velikoj Britaniji i ono što vidimo je dobro, a to je da se ne povećava broj teških COVID slučajeva na jedinicama intenzivne njege”, kazao je Fauci.

Izvor: Agencije