Kineski dužnosnik: Sankcije Rusiji su pretjerane

NATO se ne bi smio više širiti na istok, kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova Le Yucheng.

Historija je više puta pokazala da sankcije ne mogu riješiti probleme, rekao je Le Yucheng (EPA)

Visoki kineski dužnosnik rekao je da su sankcije koje su zapadne zemlje nametnule Rusiji zbog Ukrajine sve više “pretjerane”.

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Le Yucheng također je podržao stav Moskve u vezi NATO-a, kazavši da se Sjevernoatlantski savez ne bi smio više širiti na istok i tjerati nuklearnu silu kao što je Rusija “u ćošak”.

Moskva je zatražila pravno obavezujuće garancije od NATO-a da se više neće širiti i da će se vratiti na granice iz 1997. godine.

Kina još nije osudila rusku vojnu operaciju u Ukrajini niti je nazvala invazijom, iako je izrazila duboku zabrinutost zbog rata.

‘Guranje nuklearne sile u ćošak’

Peking se također protivi ekonomskim sankcijama nametnutim Rusiji zbog Ukrajine smatrajući da su jednostrane i da ih Vijeće sigurnosti UN-a nije odobrilo.

“Sankcije protiv Rusije postaju sve više pretjerane”, rekao je Le, dodajući da se ruskim državljanima “bez razloga” oduzima imovina, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

“Historija je više puta pokazala da sankcije ne mogu riješiti probleme. Sankcije će samo naštetiti običnim ljudima, utjecati na ekonoski i finansijski sistem… i pogoršati globalnu ekonomiju “.

“Težnja (NATO-a) za apsolutnom sigurnošću vodi upravo do apsolutne nesigurnosti”, rekao je Le.

“Posljedice guranja jedne velike sile, osobito nuklearne, u ćošak su još više nezamislive”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada