Svjetska banka daje tri milijarde za pomoć Ukrajini

Ljude ubijaju, ranjavaju i prisiljavaju na bijeg, a nanosi se ogromna šteta fizičkoj infrastrukturi zemlje, objavili su Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond.

Šokirani smo i ožalošćeni razornim ljudskim i ekonomskim posljedicama rata u Ukrajini, istaknuli su Svjetska banka i MMF (EPA)

Svjetska banka objavila je kako priprema tri milijarde dolara hitne pomoći Ukrajini, od čega bi najmanje 350 miliona dolara moglo biti pušteno ove sedmice.

“Pripremamo paket podrške od tri milijarde dolara u nadolazećim mjesecima, počevši s brzom isplatom od najmanje 350 miliona dolara koji će biti dostavljen Upravnom odboru na odobrenje ove sedmice.”

Nakon ove isplate, slijedi 200 miliona dolara “za zdravstvo i obrazovanje”, objavila je Svjetska banka u zajedničkom saopćenju s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), prenosi Hina.

“Duboko smo šokirani i ožalošćeni razornim ljudskim i ekonomskim posljedicama rata u Ukrajini”, istaknule su Svjetska banka i MMF, koji namjeravaju “hitno” povećati pomoć Kijevu.

“Ljude ubijaju, ranjavaju i prisiljavaju na bijeg, a nanosi se ogromna šteta fizičkoj infrastrukturi zemlje. Stojimo uz narod Ukrajine kroz ove užasne događaje”, dodale su ove dvije institucije.

‘Mobilizacija finansiranja nekoliko partnera’

Svjetska banka je precizirala da će njen paket pomoći uključivati ​​”mobilizaciju finansiranja od nekoliko razvojnih partnera”.

MMF naglašava da će koristiti “svoj instrument brzog finansiranja”, koji bi njegov Upravni odbor mogao ispitati “od sljedeće sedmice”.

Fond također podsjeća da će 2,2 milijarde dolara već biti dostupno “do kraja juna”, u okviru drugog instrumenta pod nazivom “stand-by aranžman”.

Ovaj se sporazum koristi za “brzo reagiranje na potrebe zemalja za vanjskim finansiranjem i za podršku politikama koje su namijenjene izlasku iz kriznih situacija”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada