Urednica koja je protestirala protiv rata odbila azil

Marina Ovsiannikova kaže da je odbila ponudu za azil u Francuskoj uprkos tome što je potencijalno suočena s daljnjim kaznenim progonom.

Ovsiannikova je nakon protesta na ruskoj državnoj televiziji privedena i kažnjena s 30.000 rubalja (290 dolara) (AFP)

Urednica ruskog Kanala 1 Marina Ovsiannikova kaže da je dala otkaz, ali i da je odbila prihvatiti ponudu za azil u Francuskoj nakon što je na ruskoj državnoj televiziji istakla transparent kojim je poručila “Zaustavite rat!” i “Lažu vas ovdje”.

Ovsiannikova je ubrzo nakon toga privedena i kažnjena s 30.000 rubalja (290 dolara).

U razgovoru za France 24, Ovisiannikova je rekla da je “predala dokumente” za ostavku na Kanalu 1. “To je zakonska procedura”, rekla je.

Ovisiannikova, koja ima dvoje djece, kaže da je “ovom gestom promijenila život svoje porodice”, pri čemu je njen sin naročito pokazao anksioznost.

“Ali moramo stati u kraj ovom bratoubilačkom ratu kako se ovo ludilo ne bi pretvorilo u nuklearni rat. Nadam se da će moj sin vremenom shvatiti zašto sam to uradila”, rekla je.

Prijeti joj dalji kazneni progon

Dodala je da su neke njene kolege također dale ostavke, ali da mnogi to nisu mogli uraditi iz finansijskih razloga.

“Sretna sam što su ljudi rekli svoje mišljenje, ali finansijska situacija je veoma teška i ljudima je teško prestati s radom”, rekla je.

Marina Ovsiannikova s transparentom na kojem piše ‘Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi, lažu vas ovdje!’ (Reuters)

U odvojenom intervjuu za njemački Der Spiegel, Ovsiannikova je rekla da neće prihvatiti ponudu za azil koju je joj je ponudio francuski predsjednik Emmanuel Macron i da će ostati u Rusiji.

“Ne želim napustiti svoju zemlju. Ja sam patriotkinja, moj sin također. Ne želimo napustiti zemlju ni u kojem slučaju, ne želimo ići nigdje drugo”, rekla je.

Uprkos tome što je oslobođena, Ovsiannikova bi se mogla suočiti s daljnjim kaznenim progonom, rizikujući godine zatvora zbog drakonskih kazni koje predviđaju zakoni usvojen 4. marta koji ograničavaju slobodu govora o ratu u Ukrajini.

Širenje dezinformacija

Aktivisti za slobodu medija izvan Rusije optužuju državnu televiziju da stvara ozbiljno iskrivljenu sliku rata u pokušaju da zadrži podršku onome što Kremlj naziva “posebnom vojnom operacijom”.

Ovsiannikova je za njemački dnevnik rekla da je većina njenih kolega svjesna svoje uloge u širenju dezinformacija.

“Oni veoma dobro znaju da rade nešto pogrešno”, rekla je.

Državna televizija, glavni izvor vijesti za mnoge Ruse, slijepo prati stav Kremlja da je Rusija bila prisiljena djelovati u Ukrajini kako bi “demilitarizirala” i “denacificirala” zemlju, te odbranila one koji u toj zemlji govore ruski od “genocida”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je zahvalnost “onima koji se bore protiv dezinformacija i govore istinu”.

“I lično sam zahvalan ženi koja je ušla u studio Prvog kanala s plakatom protiv rata”, rekao je Zelenski.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada