Moderna ispituje vakcinu protiv omikrona

Vakcina je namijenjena starijim od 18 godina koji su primarno vakcinisani i primili su booster dozu prije više od tri mjeseca.

U Moderni očekuju da će njihova vakcina biti spremna za iduću sezonu vakcinacije (EPA)

Američka farmaceutska kompanija Moderna objavila je da je u SAD-u počela drugu fazu ispitivanja vakcine, koje uključuje njihovu vakcinu protiv COVID-a 19 i potencijalnu vakcinu protiv omikron varijante koronavirusa.

Novom dvovalentnom vakcinom vakcinisan je prvi sudionik druge faze ispitivanja, a očekuje se da će se uključiti oko 375 sudionika na 20 ispitivačkih mjesta u SAD‑u, saopćila je farmaceutska kompanja, prenosi Hina.

“Drago nam je da smo počeli ovo ispitivanje naše potencijalne dvovalentne vakcine za dovakcinaciju koja uključuje našu potencijalnu vakcinu protiv varijante omikron i našu vakcinu protiv bolesti COVID‑19”, izjavio je izvršni direktor kompanije Moderna Stephane Bancel.

Vakcina prilagođena novim varijantama virusa

Ustvrdio je da njihova platforma, utemeljena na tehnologiji mRNA, omogućuje brzinu i fleksibilnost u razvijanju vakcine prilagođene novim varijantama virusa.

U Moderni očekuju da će njihova vakcina biti spremna za iduću sezonu vakcinacije.

Vakcina je namijenjena starijim od 18 godina koji su primarno vakcinisani i primili su booster dozu prije više od tri mjeseca.

Izvor: Agencije