Mediji: Četiri poteza kojima Kina otežava život Rusiji

Kineske banke ne mogu si priuštiti gubitak pristupa američkim dolarima, a mnoge kineske industrije ne mogu si priuštiti da budu lišene američke tehnologije, piše CNN.

Peking je odbio osuditi ruski napad na Ukrajinu, ali želi izbjeći da na njega utječu sankcije, koje je više puta osuđivao kao neučinkovit način rješavanja krize (EPA)

Kina se potiho distancira od ruske ekonomije pogođene sankcijama, donosi Index.hr priču CNN-a.

Dvije su države prošlog mjeseca izjavile da njihovo prijateljstvo “nema granica”. To je bilo prije nego što je Rusija započela svoj rat u Ukrajini.

Sada, kada je ruska ekonomija pogođena sankcijama iz cijelog svijeta, sve je više dokaza da bi spremnost i sposobnost Kine da pomogne svom sjevernom susjedu mogle biti ograničene.

Peking je odbio osuditi ruski napad na Ukrajinu, ali želi izbjeći da na njega utječu sankcije, koje je više puta osuđivao kao neučinkovit način rješavanja krize.

“Kina nikada neće napasti Ukrajinu. Pomoći ćemo, posebno ekonomski”, rekao je Fan Xianrong u saopćenju regionalne vlade Lavova. Analitičari kažu da Kina pokušava uspostaviti “osjetljivu ravnotežu” između retoričke potpore Rusiji, ali bez daljnjeg antagoniziranja Sjedinjenih Država.

Peking i Moskva dijele strateški interes u suprotstavljanju Zapadu. Međutim, kineske banke ne mogu si priuštiti gubitak pristupa američkim dolarima, a mnoge kineske industrije ne mogu si priuštiti da budu lišene američke tehnologije, piše CNN.

Evo nekih mjera koje je Peking poduzeo u posljednjih nekoliko tjedana kako bi se distancirao od izolirane i raspadajuće ruske ekonomije.

Dopustili su da rubalj padne

Kineskom valutom juan ne trguje se potpuno slobodno, nego se kreće unutar raspona koji su odredili dužnosnici Narodne banke Kine (PBOC). Prošle sedmice udvostručili su raspon trgovanja rubljima, omogućivši brži pad ruske valute.

Rubalj je već izgubio više od 20 posto svoje vrijednosti u odnosu na dolar i euro od početka rata u Ukrajini. Dopuštajući da ruska valuta padne u odnosu na juan, Peking ne čini uslugu Moskvi.

Rusi će morati plaćati više u rubljima za kineski uvoz, poput pametnih telefona i automobila. Kineski brendovi telefona kao što su Xiaomi i Huawei iznimno su popularni u Rusiji.

Sjede na rezervama

Najznačajnija pomoć koju bi Kina mogla ponuditi Rusiji je kroz 90 milijardi dolara vrijednih rezervi koje Moskva drži u juanima, napisala je Alicia García-Herrero, glavna ekonomistica za Aziju i Pacifik u Natixisu u svom istraživačkom izvještaju.

Sankcije su zamrznule oko 315 milijardi dolara vrijednih ruskih rezervi – ili otprilike polovinu ukupnih – budući da su zapadne zemlje zabranile poslovanje s ruskom centralnom bankom.

Ruski ministar financija Anton Siluanov rekao je ove sedmice da zemlja želi koristiti rezerve u juanima nakon što je Moskvi blokiran pristup američkim dolarima i eurima, javljaju ruski državni mediji.

Zadržavanje dijelova za avione

Sankcije koje su uvele Sjedinjene Američke Države i Evropska unija znače da dva najveća svjetska proizvođača aviona, Boeing (BA) i Airbus (EADSF), više nisu u mogućnosti isporučivati ​​rezervne dijelove niti pružati podršku za održavanje ruskih avio prijevoznika. Isto vrijedi i za proizvođače mlaznih motora.

To znači da bi ruski avio prijevoznici mogli ostati bez dijelova u roku od nekoliko sedmica ili letjeti avionima bez zamjene opreme onoliko često koliko je preporučeno za siguran rad.

Izvor: Agencije