Kineski ministar: Kina ‘nije strana’ u ratu u Ukrajini

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi sukob u Ukrajini naziva “proizvodom gomilanja i intenziviranja evropskih sigurnosnih proturječnosti tokom godina”.

Wang se nije osvrnuo na američke izvještaje da je Rusija zatražila od Kine vojnu i ekonomsku pomoć nakon početka rata u Ukrajini (Reuters)

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi poručio je da njegova zemlja nije strana uključena u rat u Ukrajini te  istaknuo da njegova vlada “ne želi da sankcije utječu na Kinu”.

Wang Yi je to izjavio u telefonskom razgovoru sa španskim kolegom Joseom Manuelom Albaresom, saopštilo je u utorak kinesko ministarstvo vanjskih poslova, piše dpa, prenosi Hina.

Peking načelno odbacuje sankcije i “Kina ima pravo zaštititi svoja legitimna prava i interese”, dodao je Wang.

Sukob u Ukrajini nazvao je “proizvodom gomilanja i intenziviranja evropskih sigurnosnih proturječnosti tokom godina”.

Kina zaprijetila silom ako Tajvan proglasi nezavisnost

Wang se nije osvrnuo na američke izvještaje da je Rusija zatražila od Kine vojnu i ekonomsku pomoć nakon početka rata u Ukrajini, što je glasnogovornik njegovog ministarstva prethodno nazvao “zlonamjernim” američkim dezinformacijama.

Ministarstvo nije objavilo detalje o čemu je kineski diplomat Yang Jiechi u ponedjeljak sedam sati razgovarao sa savjetnikom američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom.

Njih dvojica su vodili “iskrene, duboke i konstruktivne” razgovore, uključujući i temu zategnutih odnosa između Pekinga i Washingtona oko Tajvana. S tim u vezi Yang je rekao da se američka vlada ne drži obaveze da bude suzdržana od potpore nezavisnosti Tajvana, navelo je kinesko ministarstvo.

Kina smatra Tajvan svojim dijelom i zaprijetila je da će uzvratiti silom ako službeno proglasi nezavisnost.

SAD izrazio zabrinutost zbog približavanja Pekinga i Moskve

Nakon sedmosatnog sastanka Sullivana i Jiechija, Bijela kuća objavila je kratku izjavu u kojoj se navodi da je Sullivan pokrenuo “niz pitanja u odnosima SAD-a i Kine, uz značajnu raspravu o ratu Rusije protiv Ukrajine”.

“U ovom smo trenutku duboko zabrinuti zbog približavanja Kine Rusiji, a savjetnik za nacionalnu sigurnost bio je direktan u vezi s tim zabrinutostima i mogućim posljedicama određenih akcija”, rekao je novinarima visoki zvaničnik američke administracije.

Predstavnik američke vlade nije želio komentarisati napise američkih medija da je Rusija od Kine zatražila vojnu i ekonomsku pomoć. Kina je u ponedjeljak demantirala takve izvještaje.

Izvor: Agencije